Novice

Dijaki spoznavali inovacije v energetiki

Datum: 16. 9. 2019 Besedilo: Polona Bahun, Foto: arhiv ELES

Potekal je že 8. Elektrofest.

Dijaki spoznavali inovacije v energetiki

ELES, GEN energija, Elektroinštitut Milan Vidmar in Fakulteta za elektrotehniko so tudi letos pripravili Elektrofest, ki je namenjen energetskem opismenjevanju mladih.

Za več kot štiristo dijakov so pripravili štiri strokovne sklope, kjer so le-ti pobliže spoznali, s čim se med drugim v družbah oziroma inštitucijah ukvarjajo.

Strokovnjaki družbe ELES so dijakom predstavili elektroenergetska omrežja prihodnosti, ki bodo temeljila na vrsti raznolikih proizvodnih virov, fleksibilni porabi, aktivnih odjemalcih ter več vrstah hranilnikov energije. Študenti ljubljanskih fakultet, ki so združeni v ekipi Superior Engineering, so dijakom predstavili dirkalnik na električni pogon, ki so ga izdelali in s katerim tekmujejo na mednarodnih tekmovanjih. Dirkalnik je bil na ogled tudi na dvorišču poslovne stavbe Elesa.

Elektroinštitut Milan Vidmar je dijake seznanil s programom SCALAR, ki beleži udare strel, in s tem, kako so ti podatki uporabni pri upravljanju in zaščiti sistemov in objektov, ki so izpostavljeni učinkom atmosferskih razelektritev. Družba GEN energija pa je predstavila, kako deluje jedrska elektrarna. Dijaki so se lahko preizkusili tudi v vlogi operaterja Nuklearne elektrarne Krško.

Na Fakulteti za elektrotehniko so se udeleženci v obliki računalniške igre preizkusili v vlogi različnih akterjev in naprav, ki vplivajo na delovanje elektroenergetskega sistema. Tekom igre so spoznali zahtevnost vzdrževanja ustrezne frekvence električne napetosti pri naključnih dogodkih ter medsebojno tekmovali v uspešnosti.

Pred poslovno stavbo družbe ELES je Zavod 404 predstavil projekte dijakov, ki so nastali pod njihovim okriljem. Dogajanje je popestril zabavni program na skupnem parkirišču treh inštitucij, za dobro vzdušje pa je ponovno poskrbela ekipa radia Antena z Gverilcem Birkom na čelu.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (58)
maj 2020 (53)
junij 2020 (6)