Novice

Na noči raziskovalcev tudi o podnebnih spremembah

Datum: 1. 10. 2019 Besedilo: Vladimir Habjan

V GEN energiji so se s centrom Svet energije tudi letos pridružili tradicionalni Evropski noči raziskovalcev in slovenskemu projektu »Noč ima svojo moč«.

Na noči raziskovalcev tudi o podnebnih spremembah

V Krškem in Ljubljani so za mlajše in starejše raziskovalce pripravili pester program, s poudarkom na podnebnih spremembah, nizkoogljičnih virih energije in s tematskimi delavnicami. Poseben poudarek krškega programa je bilo celovito strokovno predavanje o podnebnih spremembah klimatologinje mag. Mojce Dolinar iz Agencije Republike Slovenija za okolje (ARSO), ki je predstavila stanje podnebja v Sloveniji, kako že danes opažamo nekatere posledice klimatskih sprememb in kakšne so napovedi za prihodnost. V nadaljevanju je doc. dr. Tomaž Žagar predaval o nizkoogjičnih virih energije ter s konkretnimi primeri in aktualnimi podatki prikazal, zakaj sta nizko-ogljična mešanica jedrske energije in obnovljivih virov energije ključna za naš prehod na nizkoogljično prihodnost. Predavanja so popestrili dijaki Gimnazije Brežice in Šolskega centra Krško-Sevnica, ki so predstavili svoje poglede in izbrane projekte na temo podnebnih sprememb.

Za mlajše raziskovalce so gostili dogodivščino »Barvologija«, ki so jo izvedli znanstveni prijatelji iz Hiše eksperimentov. Med drugim so skupaj z otroki odkrivali, kako nastane mavrica in kako iz osnovnih barv sestaviti belo barvo. Ekipa Sveta energija se je predstavila tudi v središču Ljubljane. Na Prešernovem trgu so pod interaktivnim GEN šotorom več kot tisoč vedoželjnim obiskovalcem predstavili simulacijo delovanja Nuklearne elektrarne Krško, s simulacijo Energetska mešanica pa so se lahko preizkusili tudi v vlogi operaterja vseh elektrarn v Sloveniji. Ker je bil petek tudi v Ljubljani podnebno zaznamovan, so obiskovalci lahko raziskovali tudi po tuji spletni aplikaciji »Electricity map« in v živo primerjali izpuste, ki jih evropske države beležijo iz proizvodnje električne energije.

O projektu »Noč ima svojo moč«

Projekt »Noč ima svojo moč«, v okviru Evropske noči raziskovalcev, združuje več kot 35 raziskovalnih institucij z namenom osveščanja o raziskovanju in inovacijah, povezanih družbenih in gospodarskih koristih ter kariernih možnostih. V dejavnostih po vsej Sloveniji je sodelovalo več kot 40.000 obiskovalcev iz različnih ciljnih skupin. Iskrice vedoželjnosti in radovednosti so netili na pestrem raziskovalnem dogajanju v kar 22-ih mestih po vsej Sloveniji. Skozi ves dan in ponekod tudi v večernih urah so se otroci, učenci, dijaki, študentje, pa tudi odrasli lahko udeležili eksperimentalnih delavnic, ogledov laboratorijev, navdihujočih klepetov z znanstveniki, zanimivih predavanj, poučnih razstav ter številnih drugih aktivnosti. Pester in bogat program projekta 'Noč ima svojo moč' so sooblikovali konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije in partnerje ustanove. Gre za skupek aktivnosti v okviru letošnje Evropske noči raziskovalcev – vseevropske akcije v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (13)