Novice

Slovenija in Hrvaška brez skupnega odlagališča

Datum: 1. 10. 2019 Besedilo: Brane Janjič, Foto: Vladimir Habjan

Program razgradnje in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz NEK naj bi meddržavna komisija predvidoma potrdila na naslednjem zasedanju v začetku prihodnjega leta.

Slovenija in Hrvaška brez skupnega odlagališča

Na Bledu je včeraj potekalo 13. zasedanje meddržavne komisije za spremljanje izvajanja pogodbe med vladama Slovenije in Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Jedrsko elektrarno Krško.
Meddržavna komisija se je uvodoma seznanila z delovanjem elektrarne od zadnjega zasedanja komisije, ki je bilo januarja letos, in s predlogoma tretje revizije programov razgradnje in odlaganja radioaktivnih odpadkov, ki sta ključna dokumenta za izvajanje meddržavne pogodbe. Meddržavna komisija se je seznanila tudi s potekom pogovorov v okviru Koordinacijskega odbora, ustanovljenega za iskanje rešitev za skupno ravnanje z nizko- in srednje radioaktivnimi odpadki in ugotovila, da koordinacijski odbor skupne rešitve žal ni našel.

Kot je po srečanju povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, so ugotovili, da je JEK dosegla izjemno uspešne obratovalne, varnostne in ekonomske rezultate. V zvezi z revizijo programov razgradnje in odlaganja radioaktivnih odpadkov pa je izrazila zadovoljstvo, da jim je po daljšem času uspelo pripraviti predloga obeh programov in ju zdaj lahko posredujejo v sprejem pristojnim telesom v obeh državah.
Podobnega mnenja je bil tudi hrvaški minister za zaščito okolja in energijo Tomislav Ćorić, ki je potrdil, da bodo revidiran program in gradivo poslali v nadaljnji postopek, ki v skladu z hrvaško zakonodajo  določa, da je pred dokončnim sprejemom na Meddržavni komisiji potrebno še soglasje sabora.
Po odobritvi na vladi RS in v saboru bi po besedah ministrice Bratušek meddržavna komisija lahko navedene programe potrdila že na naslednjem zasedanju, ki bo predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (58)
maj 2020 (53)
junij 2020 (60)
julij 2020 (20)