Novice

Družba HESS postavila več informativnih panojev

Datum: 4. 10. 2019 Besedilo: Suzana Poldan

Ribe v Savi - informativni panoji pri HE Arto – Blanca.

Družba HESS postavila več informativnih panojev

Družba HESS je v sodelovanju z Občino Sevnica, Ribiško družino Sevnica in Zavodom Umbra ob prehodu za vodne organizme HE Arto – Blanca postavila več informativnih panojev s tematiko Ribe v Savi, ki prečkajo prehod. V družbi HESS se zavedajo, da izgradnja verige hidroelektrarn na spodnji Savi predstavlja obsežen poseg v prostor, zato je bilo pri načrtovanju in umeščanju v prostor veliko pozornosti namenjene tudi zagotavljanju ustreznih naravovarstvenih ureditev. Prehod za vodne organizme (ribja steza) HE Arto – Blanca je lep primer dobre prakse pri izvedbi tovrstnih ureditev ob gradnji hidroelektrarn. Ribje steze so namreč omilitveni ukrepi, ki omogočajo prehajanje rib in drugih vodnih organizmov preko različnih pregrad na vodotokih, vključno z jezovnimi zgradbami hidroelektrarn.  

V Ribiški družini Sevnica, ki vzdržuje ribjo stezo pri HE Arto – Blanca, so poleg dobrega delovanja ribje steze veseli tudi sodelovanja s šolami, ki se čedalje bolj pogosto odločajo za naravoslovni dan z ogledom ribje steze. Kot pravi predsednik RD Sevnica Sandi Kosmač, so v preteklosti otroci hodili na tovrstne oglede v tujino, predvsem v Avstrijo. Danes si lahko primer dobre prakse prehoda za vodne organizme ogledajo v neposredni bližini. S postavitvijo informativnih panojev se izkušnja obiskovalcev še izboljša, saj se ob sprehodu ob ribji stezi lahko seznanijo z osnovnimi informacijami o ribah, ki prečkajo ta prehod.

Več o prehodih za vodne organizme ob HE na spodnji Savi: http://www.he-ss.si/objava/prehodi-za-vodne-organizme-ob-hidroelektrarnah.html

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (24)