Novice

Japonska podjetja prepoznala Slovenijo kot zanesljivega partnerja

Datum: 7. 10. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: Miro Jakomin

Poslovni forum na GZS: Veliko priložnosti za krepitev slovensko-japonskega sodelovanja tudi področju energetike in IKT.

Japonska podjetja prepoznala Slovenijo kot zanesljivega partnerja

Konec prejšnjega tedna je na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) potekal slovensko-japonski poslovni forum, ki ga je zbornica pripravila v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javno agencijo SPIRIT Slovenija, Veleposlaništvom Japonske ter Japonsko zunanjetrgovinsko agencijo JETRO. 

Po poročanju STA je predsednik GZS Boštjan Gorjup izrazil upanje, da bo še več japonskih podjetij prepoznalo Slovenijo kot zanesljivega partnerja. Prepričan je, da v Sloveniji obstaja dobra osnova za družbo znanosti in učinkovitosti, treba pa bo med drugim še bolj spodbuditi investicije v raziskave in razvoj.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na forumu izrazil zadovoljstvo, ker so japonska podjetja prepoznala Slovenijo kot zanesljivega partnerja, posebej na področju visokotehnološke industrije. Med drugim je izpostavil, da japonska podjetja poleg proizvodnje v Sloveniji vzpostavljajo tudi razvojne centre. Po njegovi oceni je vzpostavljena dobra osnova za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja.

Japonski veleposlanik v Sloveniji Masaharu Yoshida je izpostavil dve ključni prednosti Slovenije, in sicer geostrateško lego in visoko raven tehnoloških inovacij. Veliko možnosti je po njegovih besedah tudi na področju družbe 5.0, japonske pobude, ki se osredotoča na vprašanje, kako sodobne znanstvene in tehnološke preboje izkoristiti za dobro vseh delov družbe.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je v video nagovoru poudarila pomen dobrih transportnih povezav za trgovino med državami. Cilj je povezati države EU z multimodalnim omrežjem, ki bo med drugim povečalo učinkovitost in zmanjšalo negativne vplive prometa na kakovost življenja.

Direktor Združenja za promet pri GZS Robert Sever je prav tako izpostavil pomen lege države, Luke Koper ter dobrih cestnih in železniških povezav z državami srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope.

Kot je dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, so morda stroški dela v Sloveniji višji kot v kateri od vzhodnoevropskih držav, je pa zato slovenska delovna sila učinkovitejša. Po njegovih besedah slovenska industrijska podjetja sledijo razvoju in uvajajo najnovejše rešitve.

Jože Dimnik z Ministrstva za infrastrukturo je navedel možnosti razširitev sodelovanja pri elektroenergetskih omrežjih, kjer že teče slovensko-japonski projekt Nedo. Možnosti so tudi pri gradnji novih zmogljivosti za proizvodnjo elektrike, vključno z morebitnim drugim blokom nuklearke.

Direktor področja za strateške inovacije z Elesa Uroš Salobir je na forumu predstavil tako aktualne projekte na prenosnem omrežju (med njimi že omenjeni projekt Nedo), kakor tudi prihodnje projekte, ki so povezani z novimi metodami investicijskega planiranja na omrežju.  

Predsednik upravnega odbora Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS Igor Zorko je predstavil značilnosti slovenskega IKT področja, kjer deluje veliko majhnih družb, ki so nišni igralci in se znajo hitro prilagoditi različnim trgom.

V okviru poslovnega foruma so bili opravljeni tudi razgovori predstavnikov nekaterih večjih slovenskih podjetij s predstavniki nekaterih globalnih japonskih podjetij, ki so zainteresirana za vstop na slovenski trg in poslovno sodelovanje. Kot so organizatorji poudarili po zaključku tega dogodka, je gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Japonsko dobro, je pa še precej možnosti za krepitev povezav, med drugim v industriji, energetiki in IKT. Med prednostmi Slovenije so izpostavili geografsko lego na križišču prometnih koridorjev in tehnološke inovacije. (mj)

 

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (9)