Novice

Konzorcij za pospešitev zelene preobrazbe energetike se širi

Datum: 10. 10. 2019 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: Vladimir Habjan

Družbama ELES in GEN-I so se s podpisom pristopne izjave pridružila še podjetja Elektro Celje, Elektro Gorenjska in Elektro Ljubljana.

Konzorcij za pospešitev zelene preobrazbe energetike se širi

11. vodilnega srečanja Inovacija energetike se je včeraj na Brdu pri Kranju udeležilo več kot 170 vodilnih energetskih strokovnjakov, direktorjev inovacij, znanstvenikov in podjetnikov iz skoraj 70 različnih organizacij. Nastopilo je 36 govorcev, ki so prestavili novosti primerov digitalizacije in pametnih energetskih rešitev, samooskrbe, e-mobilnosti in naprednih rešitev. Udeleženci srečanja so na treh vozliščih prisluhnili 16 izbranim primerom invencij in inovacij, udeležili pa so se tudi interaktivne razprave dveh premikalnih omizij vodilnih odločevalcev in strokovnjakov.

V okviru tega srečanja, poimenovanega kot »Think tank«, so distribucijska podjetja Elektro Celje, Elektro Gorenjska in Elektro Ljubljana s podpisom pristopne izjave postala pridruženi partnerji konzorcija. Podjetja, ki so prepoznala pomen povezovanja za uspešno zeleno preobrazbo, so s pridružitvijo pridobila pravice in se zavezala k spoštovanju obveznosti, ki jih določa pogodba. Partnerji bodo z izvajanjem raziskovalnih in razvojnih projektov, s pripravo študij in izračunov za potrebe izvedbe skupnih projektov ter z izvajanjem skupnih promocijskih aktivnosti, lažje dosegali cilje in bodočim generacijam zagotovili kvalitetnejše pogoje bivanja.

Partnerji usmerjeni v razogljičenje slovenske energetike

Identifikacija nujnosti povezovanja za uspešno integracijo zelenih in pametnih tehnologij je bila vzvod za vzpostavitev konzorcija usmerjenega v razogljičenje slovenske energetike do leta 2050. Družbi ELES in GEN-I sta 16. septembra 2019 podpisali Konzorcijsko pogodbo za pospešitev zelene transformacije slovenske energetike s pomočjo pametnih omrežij. Namen obeh ustanoviteljev je bil spodbuditi sodelovanje na razvojnih projektih in privabiti več deležnikov slovenske energetike, ki lahko prispevajo manjkajoče znanje in ideje za uresničevanje skupnega cilja - zelene preobrazbe in prehoda v brezogljično družbo.

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)