Novice

Blaženje podnebnih sprememb tudi razvojna priložnost

Datum: 18. 10. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: Pexels

V Sloveniji je v novejšem času prepoznana ključna vloga lokalnih skupnosti pri prehodu v nizkoogljično družbo.

Blaženje podnebnih sprememb tudi razvojna priložnost

To ugotovitev je z udeležbo na včerajšnji 4. nacionalni konferenci o trajnostnem upravljanju z viri skupnosti potrdilo več kot 80 udeležencev - predstavnikov občin, razvojnih agencij, civilnodružbenih organizacij in civilnih iniciativ, izobraževalnih ustanov, podjetij in državne uprave. Konferenco Dovolj za vse: Lokalne skupnosti v času podnebnih sprememb, sta organizirala Umanotera in društvo za sonaraven razvoj Focus v okviru projekta LIFE CARE4CLIMATE.

Na konferenci  je nastopilo več domačih in tujih govorcev, med njimi tudi Robert Hall, ustanovitelj družbenega laboratorija skupnostnih praks Suderbyn na Švedskem in član izvršnega odbora ECOLISE, evropske mreže za skupnostne pobude. Kot je poudaril, so energija, hrana, mobilnost in sprememba načina potrošnje štiri področja, na katerih lahko skupnostne prakse največ prispevajo k blaženju podnebnih sprememb.

Udeleženci so na konferenci spoznali tuje in domače dobre prakse s področij lokalne oskrbe s hrano, lokalne trajnostne mobilnosti in skupnostne oskrbe z obnovljivimi viri energije. Dobre prakse so jasno pokazale, da blaženje podnebnih sprememb ni samo moralna dolžnost, pač pa je za lokalne skupnosti tudi razvojna priložnost, saj prinaša kakovostno življenjsko okolje, prihranke, priložnosti za lokalno ekonomijo in zelena delovna mesta ter nenazadnje tudi podobo napredne skupnosti.

Trajnostne skupnostne prakse so tudi v Sloveniji vedno bolj prisotne. Na skupnem zemljevidu na spletni platformi »Dovolj za vse« jih je predstavljenih že šestdeset. Številne lokalne skupnosti so že prešle od zavedanja k ukrepanju. (mj)

Več o tem na: dovoljzavse.si


 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (58)
maj 2020 (53)
junij 2020 (8)