Novice

Na brniškem letališču odprli dva pomembna energetska objekta

Datum: 25. 10. 2019 Besedilo: Miro Jakomin

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so danes odprli razdelilno postajo Brnik in centralno toplotno postajo Fraport Slovenija.

Na brniškem letališču odprli dva pomembna energetska objekta

Oba objekta so uradno odprli mag. Alenka Bratušek, podpredsednica vlade in ministrica za infrastrukturo, Franc Čebulj, župan občine Cerklje na Gorenjskem, dr. Ivan Šmon, predsednik uprave Elektra Gorenjska, ter Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraporta Slovenija.

Kot pojasnjuje Elektro Gorenjska, je eno večjih investicijskih območij, ki se razvija z nezmanjšano hitrostjo, gotovo Brnik, kjer je Elektro Gorenjska že v letu 2018 postavil novo razdelilno postajo Brnik, v letošnjem letu pa jo je v polnosti vključil v 20 kilovoltno (kV) omrežje. Z namenom njene nadgradnje na 110 kV napetost so v podjetju pristopili k pridobivanju gradbenega dovoljenja za 110 kV daljnovodno povezavo Visoko – Brnik – Kamnik, ki jo bodo gradili skupaj s podjetjem Elektro Ljubljana v prihodnjih letih.

Nov energetski objekt RP Brnik (kasneje RTP Brnik) bo v prihodnosti osnovni napajalni vir srednjenapetostnega omrežja za celotno območje vzhodno od Kranja. Leži v samem centru porabe, torej v energetski coni letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, kar je zelo dobra osnova za optimalno delovanje srednjenapetostnega omrežja. Investicija je znašala 1,8 milijonov evrov. S projektom investitor Elektro Gorenjska pomembno prispeva k izboljšanju kakovosti in zanesljivejši oskrbi omenjenega območja z električno energijo. Z njo bo omogočeno vključevanje večjega števila novih uporabnikov v omrežje. Robustno, predvsem pa zanesljivo distribucijsko omrežje je namreč ključno za prehod v nizkoogljično družbo.

Centralni energetski objekt je Fraport Slovenija zgradil z namenom učinkovite in na enem mestu združene proizvodnje toplotne in hladilne energije za celotno območje letališča. Objekt v svoji zasnovi združuje napredne tehnološke in okoljsko učinkovite sisteme ogrevalnih elementov. Zasnovan je modularno in omogoča širitve energetskih rešitev za nadaljnjih 10 let. Kot glavno gorivo za ogrevalne kotle se bo sprva uporabljal zemeljski plin. V prihodnjih letih se bo Fraport Slovenija na področju energetike osredotočil na vlaganja v obnovljive vire energije in tako še dodatno pripomogel k zniževanju ogljičnega odtisa družbe.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)