Novice

Podnebni ekstremi negativno vplivajo tudi na delovne razmere

Datum: 6. 11. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: splet

V okviru ZSSS je v pripravi jesenski posvet o varnosti in zdravju pri delu z naslovom Vpliv podnebnih sprememb na delovne razmere.

Podnebni ekstremi negativno vplivajo tudi na delovne razmere

Posvet, ki ga v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pripravlja njihova strokovna služba za varnost in zdravje pri delu, bo potekal 22. novembra 2019 v Domu sindikatov, na Dalmatinovi 4 v Ljubljani.

Kot je znano, so vse bolj pogosti vročinski valovi, poplave, ujme in drugi ekstremni vremenski pojavi. Na posvetu bosta strokovnjakinji s področja podnebnih sprememb prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj in dr. Tjaša Pogačar predstavili pričakovane spremembe vremenskih ekstremov in povedali več o negativnih vplivih vročine na delavke in delavce. 

V nadaljevanju posveta bosta Martin Kurent in Tanja Urdih Lazar, strokovnjaka s Kliničnega inštituta za medicino dela prometa in športa, povedala več o toplotnem (ne)ugodju, pa o fiziološko ugodnih delovnih temperaturah za posameznika oziroma posameznico, o tem, kakšne so posledice dela pri visokih temperaturah na prostem in v prostorih, ter kako poskrbeti, da do njih ne pride.

Ker številni slovenski delavci in delavke svoje delo opravljajo na prostem in so zato izpostavljeni ultravijoličnim sončnim žarkom, bo mag. Ana Benedičič razložila, zakaj so škodljivi za zdravje. Na posvetu pa ne bodo govorili le o visokih temperaturah na delovnih mestih, temveč tudi o delu v mrazu in o najnižjih temperaturah, pri katerih lahko zaposleni dela.

Vse več prijav zaradi previsokih in prenizkih temperatur

Ker dobi Inšpektorat RS Slovenije za delo od delavk in delavcev vsako leto več prijav zaradi previsokih in prenizkih temperatur na delovnih mestih, bo direktor nadzora varnosti in zdravja pri delu na inšpektoratu Slavko Krištofelc predstavil nekaj primerov omenjenih prijav ter opisal odzive, ugotovitve in inšpektorske ukrepe. Razložil bo, kako mora biti področje mikroklime urejeno v ocenah tveganja delodajalcev, katere standarde je treba pri tem upoštevati ter kako glede na mikroklimatske pogoje dela načrtovati osebno varovalno opremo in delovno obleko.

Na pobudo organizatorja posveta naj bi Slavko Krištofelc predstavil tudi stališča in predloge inšpektorata za dopolnitev področne zakonodaje, saj v Sloveniji ni predpisa, ki bi podrobneje določal, kako naj delodajalec poskrbi za varno delo na prostem zaradi visokih temperatur in škodljivega ultravijoličnega sončnega sevanja. (mj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (32)