Novice

InnoEnergy pripravlja Izziv PowerUp!

Datum: 16. 1. 2020 Besedilo: Vladimir Habjan

Družba išče najboljša zagonska podjetja, podjetja v fazi širitve ter mala in srednje velika podjetja iz SVE, ki bodo tako dobila priložnost za večmilijonske naložbe.

InnoEnergy pripravlja Izziv PowerUp!

EIT InnoEnergy, vseevropski 'sklad z učinkom', išče naslednjo skupino samorogov iz srednje in vzhodne Evrope (SVE), ki jim bo namenil naložbe. Gre za večanje stopnje uspešnosti startupov in omogočanje rasti scaleupov (podjetij v fazi širitve) ter malih in srednje velikih podjetij s pomočjo finančnih naložb ter zagotavljanje strokovnega znanja industrijskih strokovnjakov ob podpori zanesljive mreže partnerjev. Podporo družbe InnoEnergy je v preteklosti prejel tudi švedski samorog, Northvolt, ki sta ga ustanovila nekdanja podpredsednika pri Tesli, in ki je trenutno ocenjen na 1,6 milijarde evrov. Rok za oddajo prijav je 5. marec 2020 (https://powerup.innoenergy.com).

 

InnoEnergy je soustvarjalec, pametni investitor in industrijski katalizator za podjetnike, ki si želijo globalnega učinka v trajnostnem svetu. Podjetja, ki se bodo uspešno pridružila mreži InnoEnergy, bodo deležna: izboljšanja produktov, razvoja in pilotskih izvedb, strategij komercializacije, vstopa na mednarodni trg ter širitve in nadaljnjih priložnosti za financiranje.

 

Eden najboljših primerov pametnih naložb družbe InnoEnergy je Northvolt, največji proizvajalec litij-ionskih baterij v Evropi, ki je trenutno ocenjen na 1,6 milijarde evrov. Peter Carlsson in Paolo Cerruti, nekdanja podpredsednika pri Tesli, sta v začetku leta 2016, še preden sta imela uveljavljeno podjetje, družbo InnoEnergy zaprosila za podporo. Northvolt se je od konvencionalnih obratov za proizvodnjo baterij v Aziji razlikoval v tem, da je bil usmerjen v tehnološko odličnost, ki pa jo poganja čista energija. Northvolt je nedavno nazaj prejel tudi posojilo Evropske Investicijske banke v višini 350 milijonov evrov in trenutno gradi največji dve tovarni baterij na zeleno energijo v Evropi: Northvolt Ett v mestu Skellefteá blizu artiškega kroga in Northvolt Zwei v Spodnji Saški v Nemčiji.

 

Izziv PowerUp!, ki ga pripravlja InnoEnergy, nudi subjektom iz srednje in vzhodne Evrope priložnost, da postanejo naslednji samorog v portfelju družbe InnoEnergy. V izzivu lahko sodelujejo prav vsi podjetniki, ne glede na stopnjo razvoja podjetja. Ni pomembno, če imate samo idejo, če iščete naslednjo stranko ali pa če je vaš namen širitev poslovanja. Glavna tematska področja so: energetika, mobilnost, čiste tehnologije in pametna mesta, a so dobrodošle tudi ideje, ki morda izstopajo iz splošnih okvirov.

 

InnoEnergy posebej za izbrane startupe v okviru Izziva PowerUp! pripravlja tudi tekmovanje s finančnimi nagradami v višini do 65.000 evrov in podelitvijo naziva Startup leta. Med ugodnostmi je tudi sodelovanje v tako imenovanih 'poslovnih bootcampih', ki se osredotočajo na konkretno podporo mednarodnih strokovnjakov na terenu, denimo na področjih poslovnega načrtovanja, sposobnosti pitchinga, zaščite intelektualne lastnine itd.

 

Na slovenskem tekmovanju PowerUp! 2019 zmagalo podjetje DS Meritve

Na slovenskem finalu tekmovanja PowerUp!, ki ga je v začetku aprila 2019 organiziral slovenski InnoEnergyjev hub ABC Accelerator na Ljubljanskem Gradu, je bil med sedmimi finalisti za zmagovalca razglašen sistem 2GG (Second Generation Grid) za celovito zbiranje, prenos in obdelavo podatkov o porabi energentov in vode, ki so ga razvili v podjetju DS Meritve. Na drugo mesto se je uvrstila podjetje SILEO s svojim fotovoltaičnim strešnikom, na tretje pa podjetje Rivertum s svojo turbino Rivertum.

 

InnoEnergy že leta 2017 prepričal Mebius – eden od slovenskih startupov, ki si je na takratnem finalu PowerUp! prislužil mesto v InnoEnergyjevem pospeševalniku s posebnim povabilom InnoEnergyjevega partnerja MOL Group. Mebius je sicer v sodelovanju s Kemijskim inštitutom razvil katalizator, ki poveča moč vodikove gorivne celice za 2,2-krat glede na zmožnosti drugih produktov na trgu.

 

Slovenski partner Innoenergyja je ABC Accelerator.

 

Prijave na Izziv PowerUp! lahko do 5. marca 2020 oddate na spletni strani InnoEnergy: https://powerup.innoenergy.com

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )