Novice

Resalti iz Evropskega sklada za financiranje rasti 12 milijonov evrov

Datum: 14. 2. 2020 Besedilo: Polona Bahun

EIB in slovenski ponudnik energijskih storitev Resalta podpisala posojilno pogodbo.

Resalti iz Evropskega sklada za financiranje rasti 12 milijonov evrov

Posojilo EIB, v višini 12 milijonov evrov, bo slovenskemu ponudniku rešitev na področju energijske učinkovitosti in upravljanja z energijo omogočilo pospešitev trženje svojih storitev in okrepitev pozitivnega vpliva na okolje v jugovzhodni Evropi in na zahodnem Balkanu.
Gre za prvi projekt v Sloveniji, podpisan v okviru evropskega sklada za financiranje rasti, ki je del naložbenega načrta za Evropo, v katerem sta EIB in Evropska komisija strateška partnerja.

Resalta bo del posojila EIB vložila v digitalizacijo svojih storitev in razvoj novih sistemov upravljanja z energijo, kot so: funkcije nadzora, strokovne rešitve ter preverjanje pametnih merilnikov in merilnikov individualne porabe. Preostali del posojila bo namenjen naložbam v nove storitve in informacijske tehnologije, ki so bistvene za izboljšanje energijske učinkovitosti stavb.
Energijska intenzivnost v jugovzhodni Evropi in na zahodnem Balkanu je višja od evropskega povprečja, energijsko učinkovitost v regiji pa je možno znatno izboljšati. Razvoj ustreznih projektov ovira pomanjkljiv dostop do potrebnega tehničnega znanja in možnostih financiranja. Resalta oboje zagotavlja svojim strankam in s tem prispeva k energijski učinkovitosti Evrope, ki je ključen cilj evropskega zelenega dogovora.

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je izrazil zadovoljstvo, da Evropska komisija lahko z drugim sporazumom o financiranju v okviru naložbenega načrta še naprej zagotavlja podporo Resalti. Podjetje ima dokazano dobre rezultate pri zagotavljanju rešitev energijske učinkovitosti podjetjem iz javnega in zasebnega sektorja, kot je denimo primer prenove 48 občinskih zgradb v Mestni občini Ljubljana. Dodatna dobra novica pa je, da bo zaradi te finančne spodbude Resalta zaposlila dodatnih 50 ljudi.

Podpredsednica EIB Liljana Pavlova je povedala, da sta učinkovita raba energije in upravljanje z energijo tako v javnem kot zasebnem sektorju ključna za trajnostni razvoj Evrope in uspeh naših podnebnih ukrepov. EIB s podporo Resalti še naprej prispeva k diverzifikaciji lokalnih gospodarstev in podpira ustvarjanje delovnih mest v kohezijskih regijah. Skupaj s podjetji, kot je Resalta, lahko ustvarimo rešitve za pametna mesta, ki spodbujajo gospodarstvo in varujejo okolje, je še izpostavila.

Direktor družbe Resalta Luka Komazec je povedal, da so v podjetju zelo veseli, da so zopet deležni financiranja EIB, tokrat prek finančnega instrumenta za spodbujanje rasti v višini 12 milijonov evrov v okviru naložbenega načrta za Evropo. Resalta deli vrednote in poslanstvo EIB na področju podnebnih sprememb ter si močno prizadeva, da bi energetske razmere v jugovzhodni Evropi in na zahodnem Balkanu dvignili na raven standardov EU. To posojilo jim bo omogočilo, da izkoristijo zagon in razširi svoje dejavnosti kot vodilni neodvisni izvajalec energijskih storitev v jugovzhodni Evropi, s poudarkom na pametnih sistemih za upravljanje z energijo in digitalnih rešitvah za energijsko učinkovitost. Veseli jih, da je EIB priznala učinek, ki ga imajo projekti Resalte na zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in ohranjanje okolja, kakor tudi na lokalna gospodarstva s podporo občinam, podjetjem in ustvarjanjem delovnih mest. Posojilo EIB bo Resalti omogočilo naložbe v razvoj trga in krepitev njenega položaja v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bolgariji, Srbiji in na zahodnem Balkanu. To bo podjetju omogočilo, da se uveljavi kot eden glavnih ponudnikov prilagojenih rešitev za energijsko učinkovitost v tem delu Evrope. Ob tem je povedal še, da bo Resalta posojilo EIB uporabila za ustvarjanje do 50 novih delovnih mest, s čimer bo skoraj podvojila število zaposlenih, ter za zmanjšanje rabe in stroškov energije svojih strank, kar bo koristilo tako okolju kot gospodarstvu.

EIB je aprila lani Resalti zagotovila šest milijonov evrov lastniškega kapitala, ki je bil prav tako podprt z jamstvi naložbenega načrta za Evropo.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 4)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (58)
maj 2020 (53)
junij 2020 (60)
julij 2020 (20)