Novice

Proizvodnja februarja za dobro desetino manjša od lanske

Datum: 24. 3. 2020 Besedilo: Brane Janjič

Iz domačih virov je bilo februarja v prenosno omrežje oddanih 977 milijonov kilovatnih ur, kar je bilo za 10,8 odstotka manj kot februarja lani.

Proizvodnja februarja za dobro desetino manjša od lanske

Po spodbudnem začetku leta hidrološke razmere februarja niso bile ravno naklonjene proizvodnji hidroelektrarna, saj so te v prenosno omrežje uspele oddati »le« 212,3 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za skoraj za četrtino manj kot v enakem času lani in tudi za dobrih 6 odstotkov manj od prvotnih bilančnih napovedi. Precej manjša od sprva pričakovane je bila tudi proizvodnja v Šoštanju, ki je drugi letošnji mesec k pokrivanju potreb prispeval 251,2 milijona kilovatnih ur električne energije in tako za lanskimi primerjalnimi rezultati zaostal za 18,3 odstotka, pri čemer je bil izpad proizvodnje glede na bilančna pričakovanja celo več kot 40-odstoten. Več električne energije kot februarja lani so proizvedli le v Nuklearni elektrarni Krško, kjer so z oddanimi 483,4 milijona kilovatnih ur primerjalne rezultate presegli za 3,4 odstotka, za 2,8 odstotka pa tudi prvotne bilančne napovedi.
Vsi proizvajalci električne energije v Sloveniji so tako februarja v prenosno omrežje skupaj oddali 977 milijonov kilovatnih ur, kar je bilo za 10,8 odstotka manj kot isti mesec lani in celo za 17,7 odstotka manj od prvotnih bilančnih pričakovanj. Tako bo doseganje za letos načrtovanih 14,6 TWh električne energije iz domačih virov, odvisno predvsem od razpleta dogodkov v prihodnjih mesecih, in sicer še zlasti od hidroloških razmer. Glede na zimo z malo snežnih padavin in tudi precej sušen začetek leta obeti za zdaj niso preveč spodbudni, čeprav so podatki za prva dva letošnja meseca boljši od primerljivih lanskih. V letu 2019 je bilo namreč v prvih dveh mesecih iz hidroelektrarn na Dravi, Savi in Soči v prenosno omrežje oddanih 513,8 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 52,9 milijona kilovatnih ur oziroma 11,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. 


Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (7)