Novice

Skupina HSE ljubljanskemu UKC donirala dva respiratorja

Datum: 26. 3. 2020 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost

Respiratorja bosta v času epidemije koronavirusa v Sloveniji olajšala delo zdravstvenih delavcev, ki skrbijo za bolnike z najtežjim potekom bolezni.

Skupina HSE ljubljanskemu UKC donirala dva respiratorja

Holding Slovenske elektrarne je včeraj Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana predal dva respiratorja za zdravljenje bolezni COVID-19. Gre za transportna respiratorja tipa Medumat Standard oziroma Medumat Transport nemškega proizvajalca Weinmann z vso pripadajočo opremo, ki spadata v visok razred transportnih ventilatorjev. Oba tipa respiratorjev omogočata uporabo različnih ventilacijskih tehnik. Opremljena sta s sistemom, ki brezžično komunicira z drugimi medicinskimi napravami, na primer z defibrilatorjem, in lahko pošiljata podatke o stanju in nastavitvah na oddaljen računalnik. Respiratorjema pripadata tudi prenosna kisikova jeklenka in priključna cev za priklop na kisikove inštalacije v bolnišnici ali v reševalnem vozilu.
Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, dr. med., je prevzemu respiratorjev dejal, da se veseli vsake donacije, še posebej takšnih kot je tale, saj jim bodo dva prenosna respiratorja prišla zelo prav v  primeru najhujših scenarijev, da bodo lahko pomagali tudi pacientom, ki bodo že med transportom potrebovali ventilacijo.
Mag. Stojan Nikolić, generalni direktor HSE, pa je ob tej priložnosti izpostavil, da se v skupini HSE zavedajo, da so takšne naprave v danih razmerah izjemno dragocene za zdravstvene ustanove in izrazil željo, da ju sploh ne bi bilo treba uporabiti, če pa že, naj rešita čim več življenj. (bj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 5)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (7)