Novice

Po krizi: čista energija za zeleno okrevanje in rast

Datum: 18. 6. 2020 Besedilo: Polona Bahun

Med 22. in 26. junijem bo v Bruslju potekal največji dogodek, namenjen obnovljivim virom energije in učinkoviti rabi energije v Evropi.

Po krizi: čista energija za zeleno okrevanje in rast

Evropski teden trajnostne energije (EUSEW), ki se je letos prelevil v digitalnega, že 15. leto združuje javne organe, zasebna podjetja, nevladne organizacije in potrošnike, da bi spodbudili pobude za varčevanje z energijo in se usmerili k obnovljivim virom energije za čisto, varno in učinkovito energijo. Dogodek ponuja edinstveno platformo za izmenjavo idej in znanj, za predstavitev projektov, mreženje in pridobivanje takojšnjih povratnih informacij s strani oblikovalcev politike in državljanov.

Letošnji dogodek ima zaradi evropskega zelenega dogovora, ki ga je decembra lani predstavila Evropska komisija, še večji pomen. Pomemben pa je tudi v luči razvoja tehnologij, povezanih z obnovljivimi viri energije, ki bodo z ustvarjanjem delovnih mest, imele pomembno vlogo tudi pri okrevanju gospodarstva po epidemiji koronavirusa.

Dogodek vključuje: tridnevno politično konferenco, nagrade EUSEW, prvi Evropski dan energije mladih in video srečanja 1: 1, virtualna stojala in druge dejavnosti mreženja. Skozi junij bodo udeleženci imeli dostop tudi do spletnih stranskih dogodkov in energetskih dni ter digitalnih dogodkov, ki potekajo po vsej Evropi.

Politična konferenca je največja evropska konferenca, namenjena obnovljivim virom energije in učinkoviti rabi energije v Evropi. Na zasedanjih Evropske komisije in zainteresiranih strani na področju energetike se bodo osredotočili na vprašanja trajnostne energije, razpravljali o novih razvojnih politikah, najboljših praksah in idejah trajnostne energije.

Nagrade EU za trajnostno energijo priznavajo izjemne inovacije na področju energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije. Izbranih bo osem najuspešnejših projektov za čisto, varno in učinkovito energijo, ki ponujajo nove načine za oblikovanje energetske prihodnosti Evrope. Nagrade bo v štirih kategorijah podelila strokovna žirija, svoj del pa bodo z javnim glasovanjem dodali tudi evropski državljani. Podelitev nagrad bo potekala 23. junija v Bruslju.

Mreženje spodbuja izmenjavo informacij in nove povezave za spodbujanje trajnostnih energetskih inovacij. Javne in zasebne organizacije so tako lahko predložile svoje prispevke za predstavitev na področju mreženja, ki jih je nato izbrala Evropska komisija.

V okviru Evropskega dne energije mladih pa bodo mladi med 18 in 30 letom lahko predstavili svoje zamisli, s katerimi bi omogočili uresničitev evropskega zelenega dogovora.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )