Novice

Strokovni dialog pred pripravo strategije za prestrukturiranje premogovnih regij

Datum: 22. 6. 2020 Besedilo: Janja Ambrožič

V strategiji najmanj trije scenariji za opustitev rabe premoga.

Strokovni dialog pred pripravo strategije za prestrukturiranje premogovnih regij

Vlada mora do konca letošnjega leta Državnemu zboru predložiti časovni okvir za zaprtje Premogovnika Velenje ter opustitev rabe premoga v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ), kar bo osrednji namen Nacionalne strategije za prestrukturiranje premogovnih regij, Savinjsko-Saleške in Zasavske, v skladu z načelom pravične tranzicije. Ta teden Ministrstvo za infrastrukturo organizira strokovni dialog pred začetkom postopka javnega naročanja glede izvedbe celovite presoje vplivov na okolje.

Predlog strategije bo pripravil zunanji izvajalec, družba Deloitte, ki jo je izbrala Evropska komisija. Prvi osnutek naj bi napisali do septembra. Omenjena strategija bo vsebovala vsaj tri scenarije za opustitev rabe premoga z jasno dolgoročno vizijo in časovnimi roki ter analizo stroškov in koristi. Prav tako bo v njej predlagan časovni okvir za postopno opustitev rabe premoga na nacionalni ravni, vključno z orisom ključnih elementov potrebnega zakonodajnega okvira za zaprtje Premogovnika Velenje ter gospodarsko in družbeno prestrukturiranje Savinjsko-Šaleške in Zasavske regije.

Strategija bo splošne narave in ne bo vsebovala elementov na ravni natančnosti posegov v okolje ali prostor, v njej bo tudi vizija za obe regiji do leta 2050, ki bo temeljila na prestrukturiranju gospodarstva in pospeševanju gospodarske rasti, pojasnjujejo na Ministrstvu za infrastrukturo.

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)