Novice

Zmagovalec PowerUp! 2020 estonsko podjetje Woola

Datum: 29. 6. 2020 Besedilo: Brane Janjič

Na letošnjem izzivu je slovenske barve zastopalo podjetje TROIA, ki se sicer ni uvrstilo na zmagovalni oder, je pa za svojo inovativno rešitev prejelo največ glasov publike.

Zmagovalec PowerUp! 2020 estonsko podjetje Woola

EIT InnoEnergyjev izziv PowerUp!, ki je letos potekal že šestič, je zabeležil nov mejnik, saj se je največjega tekmovanja za zagonska podjetja v regiji pomerilo več kot 360 podjetij iz 20 držav srednje in vzhodne Evrope, kar predstavlja največje število udeležencev odkar se je to tekmovanje začelo. Glavna tematska področja letošnjega tekmovanja so bila trajnostna energija, mobilnost, čiste tehnologije in pametna mesta, dobrodošle pa so bile tudi napredne rešitve, ki pri spopadanju s perečimi izzivi izstopajo iz ustaljenih okvirov. Zaradi omejevalnih ukrepov, uvedenih ob pandemiji koronavirusa, je finalni izbor, kot tudi nacionalna tekmovanja, tokrat potekal prek spleta.
Med prijavljenimi kandidati je letos največ simpatij žirije poželo estonsko podjetje Woola, ki se je predstavilo z alternativnim načinom pakiranja naročenih izdelkov preko e-trgovine, pri čemer namesto plastične embalaže uporablja volno. Zmagovalno podjetje je prejelo  glavno nagrado v višini 50.000 evrov ter priložnost za sodelovanje v pospeševalnem programu družbe EIT InnoEnergy. Nagrado dopolnjujejo še druge bogate spodbude vodilnih partnerjev, kot so Amazon Web Services, Vestbee in SpeedUp Group. 
Vodja inoviranja v družbi DTEK in članica žirije Oksana Prykhodko, je ob podelitvi glavne nagrade povedala, da je bil proces izbire zelo zahteven, saj so vsa zagonska podjetja predstavila izjemne produkte in rešitve. Žirija je pri izbiri zmagovalca največ pozornosti namenila potencialu predstavljene ideje in rešitve za uspeh na globalni ravni ter za dolgoročni razvoj tržno uspešnih produktov in storitev, pri čemer po njenem mnenju največ obeta prav rešitev ekipe Woola iz Estonije.
Drugo mesto in denarna nagrada v vrednosti 10.000 evrov je romala v roke češkega podjetja Pocket Virtuality, ki razvija sofisticirane sisteme za virtualno in obogateno resničnost. Tretje mesto in ček za 5.000 evrov pa je dobila litovska ekipi podjetja Viezo, ki se ukvarja s pretvorbo vibracij v energijo za napajanje brezžičnih IoT senzorjev. 
Zmagovalec po glasovanju publike je bilo slovensko zagonsko podjetje TROIA, ki se je predstavilo z lastnim produktom- platformo TROIA AR, ki preko obogatene resničnosti omogoča kakovostnejše upravljanje s sredstvi. Platforma TROIA AR, s pomočjo AR očal, tablic ali telefonov, prikaže računalniško generirane ključne podatke v realnem času in s tem omogoči izjemne izboljšave v smislu operativne odličnosti in kakovosti opravljanja del na terenu, pri čemer so se s svojim produktom že uveljavili na domačem trgu in njihove rešitve uporabljajo tako prenosno kot distribucijska podjetja, pa tudi nekatera podjetja iz drugih gospodarskih panog.
»Izbruh novega koronavirusa je vlade vseh držav v regiji postavil v nepredvidljiv položaj. Gospodarska recesija, ki so jo povzročili ukrepi za zajezitev koronavirusa, je majhnim podjetjem in start-upom prinesla hude težave. Prav zato smo se v EIT InnoEnergy odločili nadaljevati naš program ustanavljanja in razvoja podjetij, ki ga predstavlja izziv PowerUp! Ker pa smo želeli ravnati varno in odgovorno, smo tako finalne izbore po državah kot veliki finale izziva izvedli na spletu,« je dejal Jakub Miler, direktor za srednjo Evropo v družbi EIT InnoEnergy ter dodal, da bodo še naprej podpirali inovativne podjetnike s finančnimi sredstvi, znanjem in dragocenimi partnerstvi ter jim tako pomagali, da s svojimi produkti in storitvami dosežejo nov mejnik.
EIT InnoEnergy sicer deluje že od leta 2010 ob podpori Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT) ter podpira in vlaga v inovacije na različnih stopnjah – od učilnice do končnega uporabnika. Z mrežo parterjev tke vezi po vsej Evropi ter s tem povezuje inovatorje in stroko, diplomante in zaposlovalce, raziskovalce in podjetnike, podjetja in trge. EIT InnoEnergyjeva pobuda PowerUp!, ki sodi med  najuspešnejša tovrstna tekmovanja v regiji, podjetjem daje možnost, da si zagotovijo milijonsko naložbo in se pridružijo EIT InnoEnergyjevi mreži, v kateri so jim na voljo finančna sredstva, znanje ter široko stičišče zanesljivih partnerjev, ki lahko podjetjem pomagajo na pot globalnega uspeha. 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )