Novice

Na letni ravni padli tako proizvodnja kot poraba električne energije

Datum: 30. 6. 2020 Besedilo: Janja Ambrožič

Neto proizvodnja električne energije maja letos 12 odstotkov manjša kot lani, poraba pa 14 odstotkov.

Na letni ravni padli tako proizvodnja kot poraba električne energije

Proizvodnja električne energije se je v letošnjem maju v primerjavi z istim obdobjem lani zmanjšala za 12 odstotkov in je znašala 1.232 GWh, glede na april pa se je povečala za 12 odstotkov. Poraba se je v primerjavi s prejšnjim mesecem povečala za dva odstotka in je znašala 1.011 GWh, medtem ko je leto prej znašala 1.176 GWh, kar je za 14 odstotkov več kot letos, je objavil Statistični urad.

V primerjavi z majem 2019 je bila proizvodnja v hidroelektrarnah manjša za 13 odstotkov, v termoelektrarnah za 32 odstotkov, v jedrski elektrarni pa je bila skoraj na enaki ravni kot v istem obdobju lani.

Maja 2020 smo uvozili 567 GWh, izvozili pa 752 GWh električne energije. V enakem obdobju lanskega leta sta bila uvoz za 21 odstotkov, izvoz pa za 18 odstotkov večja kot letos.

Padec oskrbe z energenti

Manjši proizvodnji električne energije v termoelektrarnah je sledila tudi manjša poraba goriv. Skupna poraba goriv je bila maja za 31 odstotkov manjša kot leto prej. V letošnjem maju so v primerjavi s prejšnjim mesecem zabeležili padec oskrbe s petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 39 odstotkov, v primerjavi z lanskim majem je padec kar 83-odstoten. Oskrba z motornim bencinom je upadla za 31 odstotkov, kar je večinoma še vedno posledica ukrepov zaradi trenutnih razmer v državi (COVID-19).

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)