Novice

Junija odjem elektrike za 14 odstotkov manjši od lanskega

Datum: 13. 7. 2020 Besedilo: Brane Janjič, Foto: Vladimir Habjan

Odjemalci v Sloveniji so junija iz prenosnega omrežja prevzeli le 914 milijonov kilovatnih ur električne energije, kar je bilo kar za 14 odstotkov manj kot junija lani.

Junija odjem elektrike za 14 odstotkov manjši od lanskega

Odjem električne energije je v prvi vrsti pogojen z aktivnostjo gospodarstva ter delno tudi vremenskimi razmerami in, če sklepamo po podatkih o odjemu električne energije iz prenosnega omrežja, ti potrjujejo, da je epidemije pustila kar močne sledi v slovenskem gospodarstvu. Tako so slovenski odjemalci šesti letošnji mesec iz prenosnega omrežja skupno prevzeli »le« 914 milijonov kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 14 odstotkov manj kot junija lani in tudi za 13,6 odstotka manj od prvotnih bilančnih napovedih. Povpraševanje po električni energiji se je občutno zmanjšalo v obeh ključnih spremljanih skupinah, pri čemer so neposredni odjemalci junija prevzeli le 122,3 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma za skoraj četrtino manj kot v istem času lani, distribucijska podjetja pa so s prevzetimi 770,7 milijona kilovatnih ur za primerjalnimi rezultati zaostala za dobro desetino. Precej manjši od primerljivega lanskega je bil junija tudi odjem ČHE Avče za potrebe črpanja, saj je ta iz prenosnega omrežja prevzela le 21 milijonov kilovatnih ur ali dobro polovico lanskih količin.
Poglejmo še podatke za prvo polovico leta 2020. Ker ti vključujejo tudi mesece pred izbruhom epidemije so nekoliko ugodnejši od mesečnih, kljub temu pa bistveno slabši od primerljivih lanskih. Slovenski odjemalci so tako v prvih šestih letošnjih mesecih iz prenosnega omrežja prevzeli 6 milijard 135,9 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 6,4 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju in za skoraj 8 odstotkov manj od prvotnih bilančnih napovedi. Neposredni odjemalci so s prevzetimi 820,1 milijona kilovatnih ur za lanskimi rezultati zaostali za 15,4 odstotka, odjem distribucijskih podjetij v višini 5 milijard 116 milijonov kilovatnih ur pa je bil v primerjavi z lani manjši za 7 odstotkov.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)