Novice

Junija iz domačih virov za dobre tri odstotke manj elektrike

Datum: 13. 7. 2020 Besedilo: Brane Janjič

Vse domače elektrarne so junija oddale milijardo 269,4 milijona kilovatnih ur ali za 3,2 odstotka manj kot junija lani.

Junija iz domačih virov za dobre tri odstotke manj elektrike

Šesti letošnji mesec je bilo v prenosno omrežje oddanih milijardo 269,4 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 3,2 odstotka manj kot v enakem času lani in tudi za 3,3 odstotka manj od prvotnih bilančnih napovedi. Večji izpad proizvodnje v primerjavi z lani je bilo zaznati predvsem v Dravskih elektrarnah Maribor, ki so k pokrivanju potreb junija prispevale 318,2 milijona kilovatnih ur oziroma za 16,3 odstotka manj kot lani. Slabše proizvodne rezultate od lanskih so dosegle tudi elektrarne na zgornji in spodnji Savi, ki so skupaj v prenosno omrežje oddale 80,9 milijona kilovatnih  ali slabih 97 odstotkov lanskih količin. Soške elektrarne pa so z oddanimi 66 milijoni kilovatnih ur lanske primerjalne rezultate presegle za 9,3 odstotka. Skupni izkupiček iz vseh elektrarn na naših treh osrednjih rekah je tako junija znašal 465 milijonov kilovatnih ur, kar je bilo za 11,2 odstotka manj kot v enakem času lani. Junija so se tako precej bolje odrezale termoelektrarne in nuklearna elektrarna Krško, ki so v prenosno omrežje oddale 804,4 milijona kilovatnih ur in tako lanske primerjalne rezultate presegle za 2,1 odstotka.
Zaradi manjšega povpraševanja je bilo junija manj živahno kot običajno tudi na mejah, saj smo za pokritje potreb iz sosednjih elektroenergetskih sistemov uvozili »le« 433,5 milijona kilovatnih ur ali slabih 60 odstotkov lanskih količin, na tuje pa je romalo 765 milijonov kilovatnih ur oziroma za dobrih 20 odstotkov manj kot junija lani.
Sicer pa so vse slovenske elektrarne v prvi polovici leta 2020 v prenosno omrežje oddale 6 milijard 512,9 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 5,8 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju in tudi za 10,7 odstotka manj od prvotnih bilančnih pričakovanj.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)