Novice

Število menjav dobavitelja najnižje v zadnjih petih letih

Datum: 15. 7. 2020 Besedilo: Brane Janjič

Lani je dobavitelja električne energije zamenjalo nekaj manj kot 55 tisoč odjemalcev oziroma slabih 4.600 na mesec.

Število menjav dobavitelja najnižje v zadnjih petih letih

Po podatkih Agencije za energijo je lani dobavitelja električne energije zamenjalo 54.889 odjemalcev, in sicer 41.466 gospodinjskih in 13.423 poslovnih odjemalcev. V povprečju je mesečno dobavitelja električne energije zamenjalo 3456 gospodinjskih in 1119 poslovnih odjemalcev. Število menjav dobavitelja pa se je lani zmanjšalo že tretje leto zapored in je bilo najnižje v zadnjih petih letih. Povedano drugače, delež menjav dobavitelja gospodinjskih odjemalcev je v letu 2019 znašal zgolj 4,9 odstotka, kar je bistveno manj kot v nekaterih drugih evropskih državah (največji delež menjav v letu 2018 je denimo imela Norveška, kjer je dobavitelja zamenjal vsak peti odjemalec). Kot pravijo v Agenciji, zmanjševanje števila menjav dobavitelja negativno vpliva na konkurenčnost trga, saj neaktivnost odjemalcev posredno vpliva tudi na dejavnosti dobaviteljev na trgu. Razlogov za manjše zanimanje za menjavo dobaviteljev je več, pri čemer je anketa, ki jo je Agencija lani izvedla v sodelovanju z izvajalcem Informa Echo pokazala, da relativno velika večina anketiranih – 68 odstotkov pozna več kot enega dobavitelja energije ter, da jih kar 82 odstotkov meni, da lahko prosto izbirajo svojega dobavitelja električne energije ter polovica anketiranih tudi, da izbira ni geografsko pogojena. Anketiranci so ob tem izpostavili tudi, da so premalo obveščeni o novih priložnostih, ponudbah ter novostih na trgu, kar bi lahko bilo tudi eden izmed razlogov za ohlajanje trga.

Potencialni prihranki do 109 evrov na leto

Čeprav se mesečni prihranki ob menjavi dobavitelja mogoče ne zdijo veliki, pa analize potrjujejo, da je mogoče na ta način na letni ravni kar precej prihraniti. Tako bi odjemalec, ki je bil v letu 2019 oskrbovan na podlagi najdražje ponudbe in bi namesto nje izbral najcenejšo ponudbo na trgu, na letni ravni lahko prihranil med 88,5 in 109 evrov in s tem precej zmanjšal svoj letni strošek za električno energijo. Podobno velja tudi za oskrbo z zemeljskim plinom, pri čemer bi potencialni prihranek pri zamenjavi najdražje z najugodnejšo ponudbo znašal skoraj 87 evrov.
Še bolj pomenljiv pa je podatek, da bi v primeru, če bi vsi odjemalci električne energije in zemeljskega plina, ki so oskrbovani z rednimi ponudbami dobaviteljev, opravili zamenjavo dobavitelja z najcenejšo ponudbo na trgu, znašal skupni letni potencialni prihranek kar 23,2 milijona evrov, od tega na področju  oskrbe z električno energijo 17,9 milijona evrov, pri zemeljskem plinu pa 5,3 milijona evrov.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)