Novice

Javna obravnava zakona o Skladu za financiranje razgradnje NEK

Datum: 4. 8. 2020 Besedilo: Janja Ambrožič, Foto: MzI


Pripombe bodo na Ministrstvu za infrastrukturo zbirali do konca avgusta.

Javna obravnava zakona o Skladu za financiranje razgradnje NEK

Začela se je javna obravnava Zakona o Javnem skladu Republike Slovenije za financiranje razgradnje NEK in odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz NEK. Ta ureja delovanje in poslovanje omenjenega sklada, način zagotavljanja sredstev v njem, njihovo višino ter namensko porabo. Zainteresirana javnost lahko v času javne obravnave, ki bo trajala do 31. avgusta, pripombe pošlje na Ministrstvo za infrastrukturo. Na ministrstvu so pojasnili, da je predlog zakona pripravljen v skladu z Normativnim delovnim programom vlade za letošnje leto na podlagi zahtev Računskega sodišča za popravljalni ukrep ministrstva v okviru opravljene revizije leta 2011.

Namen tega sklada je zbiranje sredstev za financiranje vseh dejavnosti v zvezi z razgradnjo NEK ter odlaganjem radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva iz NEK, nastalih v času obratovanja in razgradnje NEK. Ustanovljen je skladno s pogodbo med vlado Slovenije in Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v NEK, njenim izkoriščanjem in razgradnjo.

Sicer je vlada prejšnji mesec GEN energiji naložila, da z avgustom začne vplačevati v Sklad za financiranje razgradnje NEK višji znesek kot prej, namesto treh evrov za MWh po novem vplačuje 4,8 evra za MWh električne energije, proizvedene v NEK. Takrat so pojasnili, da je povišanje potrebno zato, ker sicer ne bodo zbrali dovolj denarja za pokrivanje stroškov vseh dejavnosti, ki jih predvidevata programa razgradnje NEK ter odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva.

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )