Novice

Evropska komisija odprla razpravo o dveh ključnih energetskih direktivah

Datum: 5. 8. 2020 Besedilo: Brane Janjič

Predloge glede zastavljenih ciljev v Direktivah o energiji iz obnovljivih virov in energetski učinkovitosti zbirajo do 21. septembra.

Evropska komisija odprla razpravo o dveh ključnih energetskih direktivah

Evropska komisija je v okviru doseganja ciljev evropskega zelenega dogovora začela posvetovanja o pregledu direktive o energiji iz obnovljivih virov in direktive o energetski učinkovitosti, pri čemer zbirajo pripombe zainteresirane javnosti. Posodobitev obeh navedenih direktiv bo ključnega pomena pri določitvi prihodnje evropske energetske politike glede povečevanja deleža obnovljivih virov in povečanja energetske učinkovitosti s ciljem doseganja ambiciozno zastavljenih podnebnih ciljev, zapisanih v Zelenem dogovoru. Tako naj bi s pregledom kažipota za direktivo o energiji iz obnovljivih virov ocenili, ali bi bilo treba cilj EU po najmanj 32-odstotnem deležu energije iz obnovljivih virov do leta 2030  povečati ter tudi ustrezno prilagoditi druge dele te direktive.
S pregledom kažipota za direktivo o energetski učinkovitosti pa naj bi ocenili ustreznost veljavnih pravil za doseganje obstoječega cilja povečanja energetske učinkovitosti za 32,5 odstotka do leta 2030. Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je ob začetku posvetovanja povedala, da je za izpolnitev ciljev iz zelenega dogovora treba podrobno proučiti vplive vseh dosedanjih scenarijev, pri čemer vse poti do podnebne nevtralnosti kažejo, da bo treba še povečati in pospešiti proizvodnjo energije iz obnovljivih virov ter okrepiti  ukrepanje na področju večje energetske učinkovitosti. Kot je dejala, moramo za dosego zastavljenih ciljev uporabiti vsa orodja, ki jih imamo na voljo, omenjena kažipota pa sta izhodišče za oblikovanje evropske energetske politike v prihodnje. Zainteresirana javnost lahko svoje predloge glede kažipotov odda do 21. septembra, naslednja faza pregleda obeh direktiv in odprto javno posvetovanje pa bo potekala pozneje letos. 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )