Novice

Odjem neposrednih odjemalcev avgusta krepko pod lanskim

Datum: 15. 9. 2020 Besedilo: Brane Janjič

Neposredni odjemalci so avgusta iz prenosnega omrežja prevzeli za dobrih 35 odstotkov manj električne energije kot avgusta lani.

Odjem neposrednih odjemalcev avgusta krepko pod lanskim

Zmanjševanje globalnega povpraševanja po izdelkih težke industrije se pozna tudi pri slovenskih proizvajalcih aluminija in jekla, posredno pa se odraža tudi pri manjšem povpraševanju po električni energiji. Tako so odjemalci, ki so neposredno priključeni na prenosno omrežje, avgusta letos prevzeli zgolj 101,3 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo kar za 35,3 odstotka manj kot v istem mesecu lani in tudi za 30 odstotkov manj kot je bilo sprva načrtovano z letošnjo elektroenergetsko bilanco. Zmanjšanje odjema je bilo po prvih osmih letošnjih mesecih sicer nekoliko manjše, saj so neposredni odjemalci iz prenosnega omrežja v navedenem obdobju prevzeli milijardo 30,4 milijona kilovatnih ur oziroma za petino manj električne energije kot v istem času lani in »le« 13,4 odstotka manj od prvotnih bilančnih napovedi, a bo končno oceno o letošnjem realnem zmanjšanju odjema mogoče dati šele ob koncu leta.
Posledice spomladanske ustavitve gospodarstva se sicer odražajo tudi na skupnem odjemu, pri čemer je ta v prvih osmih letošnjih mesecih znašal 8 milijard 48,1 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 7,2 odstotka manj kot v enakem lanskem primerjalnem obdobju. Kot rečeno, so neposredni odjemalci s skupno prevzetimi  milijardo 30,4 milijona kilovatnih ur električne energije za lanskimi primerjalnimi rezultati zaostali za 19,9 odstotka, medtem ko je bil odjem distribucijskih podjetij, ki so v tem času prevzela 6 milijard 770,1 milijona kilovatnih ur od primerljivega lanskega manjši za 6,6 odstotka.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )