Novice

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo vključena v evropski program MESC+

Datum: 6. 11. 2020 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost

Glavni cilj magistrskega študija, ki ga v celoti financira EU, je študente opremiti z znanjem o materialih za shranjevanje in pretvorbo energije.

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo vključena v evropski program MESC+

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani je ena izmed partneric v mednarodnem magistrskem študijskem programu Materiali za shranjevanje in pretvorbo energije+ (MESC+). Program, ki traja dve leti, je del mehanizma Erasmus Mundus Joint Masters Degree in je v celoti financiran iz sredstev s strani Evropske unije. Vanj je vključenih sedem univerz iz šestih držav, in sicer Francije, Poljske, Slovenije, Španije, ZDA in Avstralije.
Glavni cilj programa je študente opremiti s kompetencami, s katerimi bodo evropski družbi lahko pomagali pri prehodu iz fosilnih goriv na vozila z nizkim oziroma ničelnim ogljičnim odtisom. V okviru programa bodo študentje pridobili interdisciplinarna znanja o materialih za shranjevanje in pretvorbo energije in se naučili uporabljati materiale v tehnologijah za shranjevanje energije, ki ne proizvajajo toplogrednih plinov, vključno z baterijami, vodikovo tehnologijo in fotovoltaiko. 
Sodelovanje v prestižnem programu MESC+ je pomembno priznanje tudi za slovensko znanost. Gre za prvi program te vrste v Sloveniji, v njem pa sodelujeta dve slovenski instituciji Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani in Kemijski inštitut. Nosilec programa v Sloveniji je doc. dr. Boštjan Genorio s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Magistrski študijski program MESC+ je bil sicer vzpostavljen lani, ko se je vanj vključila prva generacija študentov. Možnost prijave imajo študentje s celega sveta, prav vse pa financira Evropska unija. Zanimanje je bilo tudi letos veliko, saj se je na 30 razpisanih mest prijavilo 278 študentov iz vseh celin. V letošnji generaciji je med 30 izbranci, ki so bili sprejeti v program in bodo tudi prejeli štipendijo Evropske unije, tudi slovenski študent Ervin Rems, ki je bil lani izbran za najboljšega študenta kemijske fakultete v Ljubljani. (bj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2021 (23)