e-mobilnost

Nizozemske vlake poganja veter

Datum: 27. 3. 2018 Besedilo: Polona Bahun

Od letošnjega januarja vsi nizozemski vlaki, ki dnevno prepeljejo 600 tisoč potnikov, vozijo izključno na elektriko iz vetrnih elektrarn.

Nizozemske vlake poganja veter

Od letošnjega januarja vsi nizozemski vlaki, ki dnevno prepeljejo 600 tisoč potnikov, vozijo izključno na elektriko iz vetrnih elektrarn. To je osnova desetletne pogodbe med njihovim železniškem podjetjem NS in distributerjem električne energije Eneco.

Nizozemci so prvi na planetu, ki jim je uspelo popolnoma ozeleniti železniški promet. Njihove elektro lokomotive opravijo na dan kar 5.500 voženj, potrebno energijo pa jim omogočajo vetrnice na kopnem in na obali. Ena vetrnica lahko na uro odda toliko elektrike, da lahko z njo vlak prevozi razdaljo 195 km. Z načrtovano posodobitvijo lokomotiv in vagonov bodo porabo energije na potnika v primerjavi z letom 2005 znižali še za 35 odstotkov. Zaradi pospešenega razvoja v smeri večje izrabe obnovljivih virov, so ta svoj načrt uresničili leto prej, kot so načrtovali. Seveda vsi udeleženi v tej zgodbi poleg ugodnih okoljskih vplivov omenjajo tudi ugodne ekonomske posledice in povečanje dobičkov.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 5)