e-mobilnost

BTC testni poligon za avtonomna vozila

Datum: 4. 5. 2018 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost

Na Dnevu prihodnosti podpisano pismo o nameri vpeljave avtonomnega prevoza na območju BTC City Ljubljana.

BTC testni poligon za avtonomna vozila

Družbi BTC in AV Living Lab sta konec aprila organizirali dogodek, ki sta ga poimenovali Dan prihodnosti. Na njem so lahko obiskovalci med drugim prvič testirali tudi vožnjo z avtonomnim električnim vozilom Navya in se spoznali z vozili avtomobilskih proizvajalcev BMW, Audi in Mercedes, ki intenzivno razvijajo sisteme za avtonomno vožnjo. Poleg tega so se predstavila še druga podjetja, ki za svoj razvoj in posodabljanje poslovnih modelov vpeljujejo najsodobnejšo tehnologijo, med drugim Telekom Slovenije, ki je predstavil priložnosti, ki bodo na voljo z uvedbo tehnologije prihodnje generacije omrežij (5G), Zavarovalnica Triglav, ki je izpostavila varno mobilnost, Petrol, ki vse več pozornosti namenja električni mobilnosti in Magna Steyr, ki se ukvarja z ustvarjanjem podatkovnega okolja z naprednimi tehnologijami za avtonomna vozila.

Z uradno otvoritvijo je zaživelo tudi živo učno okolje za razvoj sodobnih tehnologij AV Living Lab v BTC Cityju Ljubljana. V sklopu dogodka so družbe BTC, AV Living Lab in Navya namreč podpisale pismo o nameri v smeri vpeljave avtonomnega prevoza na območju BTC City Ljubljana in sodelovanje na projektih na področju digitalne transformacije vožnje. Prav tako so pismo o nameri podpisale družbe BTC, AV Living Lab, SURAAA (Smart Urban Region Austria Alps Adriatic, Avstrija) in Deželna vlada Koroške (Avstrija) o sodelovanju na različnih področjih in razvojnih projektih (razvoj avtonomne vožnje, zagonskih podjetij in poslovnih modelov, strojnega učenja, umetne inteligence, obdelave podatkov in podobno).  

Dogodek potrjuje, da v BTC Cityju Ljubljana razvijajo infrastrukturo, ki je napredna in primerna za testiranje tehnologije za mobilnost prihodnosti. »Po nekaterih ocenah naj bi avtonomna vozila popolnoma prevzela krmilo mobilnosti družbe šele čez dvajset let. A da se bo to zares zgodilo, je nujno zagotoviti varno in realno učno okolje za razvoj tehnologij na področju mobilnosti. V družbi BTC želimo v sodelovanju z AV Living Labom na svetovni zemljevid takšnih poligonov uvrstiti naše inovativno pametno mesto BTC City Ljubljana, ki že desetletja vlaga v razvejano, najsodobnejšo infrastrukturo v dobrobit svojih obiskovalcev in poslovnih partnerjev,« je ob tej priložnosti izpostavil predsednik uprave družbe BTC Jože Mermal.

Daniel Avdagič, direktor družbe AV Living Lab pa je povedal, da je AV Living Lab, kot so poimenovali učno okolje za razvoj sodobnih rešitev in tehnologij v BTC Cityju Ljubljana, edinstveno zaradi svoje pestrosti in dinamičnosti dogajanja. Območje se razprostira kar na 475.000 m2, ima 11 km cest, 14 krožišč in 8.500 parkirnih mest. Letno ga obišče 21 milijonov obiskovalcev, dnevno pa kar 40 tisoč vozil. Na območju se nahajajo sistem za polnjenje električnih vozil, bencinska črpalka, avtobusna postajališča, kolesarske poti in sistem za izposojo koles BicikeLJ, pa tudi garažna hiša ter več kot 450 trgovin. Celoten ekosistem tako predstavlja lepo priložnost za razvijalce, ki želijo razvijati napredne tehnologije in usmerjati razvoj mobilnosti v prihodnje.
Evropska komisarka za mobilnost in promet mag. Violeta Bulc pa je na omenjenem dogodku poudarila, da avtonomna vozila lahko temeljito spremenijo trenutne lastniške modele in imajo potencial da omogočijo učinkovito multimodalno prometno omrežje ter izboljšajo javni prevoz. Preden pa bodo tovrstna vozila lahko delovala popolnoma avtonomno je treba zagotoviti, da bo poskrbljeno za varnost potnikov in soudeležencev v prometu.
Da digitalna preobrazba družbe vpliva tudi na prihodnje koncepte mobilnosti, je bil mnenja tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je dejal, da se spreminjajo pogonski viri, modeli lastništva in v zadnjem času predvsem načini vožnje. Vsi spremenjeni koncepti mobilnosti pa kot predpogoj zahtevajo zrelo, stabilno in dobro razvito informacijsko okolje, saj postajajo neločljiv del širšega digitalnega ekosistema. Slovenija te koncepte močno podpira, saj so v skladu z načeli zelene države.
Segment avtomobilske industrije je sicer le eno od področij, na katerem se bodo v sklopu AV Living Laba razvijale napredne rešitve in tehnologije. Družba BTC je namreč v iskanju novih poslovnih modelov in prebojnih konceptov aktivirala bogato razvejan sistem ulične, telekomunikacijske, energetske in inovativne infrastrukture na območju BTC Cityja pod krovnim imenom BTC City Living Lab. Tovrstna smer razvoja, ki temelji na tehnološkem napredku, je družbo BTC spodbudila k ustanovitvi poslovne enote BTC DIGIT za IT in digitalizacijo poslovanja, s katero se bo lažje soočala s tehničnimi, poslovnimi, znanstvenimi in drugimi izzivi. 
Skozi strateško povezovanje, infrastrukturna vlaganja in uvajanje naprednih tehnoloških rešitev je družba BTC omogočila preobrazbo BTC Cityja iz inovativnega v pametno mesto, razvija pametno logistiko in išče rešitve za nadaljnji trajnostni razvoj. Pri tem daje velik poudarek na ustvarjanje energetskih prihrankov, lastno proizvodnjo energije iz obnovljivih virov in zmanjševanje ogljičnega odtisa. (bj)

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)