e-mobilnost

Veliko zanimanje za subvencije e-vozil na Hrvaškem

Datum: 10. 5. 2018 Besedilo: Brane Janjič

Razpisana sredstva v višini 1,62 milijona evrov pošla že v enem dnevu.

Veliko zanimanje za subvencije e-vozil na Hrvaškem

Hrvaški sklad za zaščito okolja in energetsko učinkovitost je zaradi velikega zanimanja državljanov razpis za subvencije za nakup električnih vozil predčasno zaprl, saj so prejeli dovolj prijav že prvi dan razpisa. Posameznikom je bilo sicer v okviru omenjenega razpisa na voljo za pomoč pri nakupu električnih vozil skupno kar 1,62 milijona evrov, posamezne subvencije pa znašajo od 670 do 10.700 evrov. Približno tretjina prejetih zahtevkov se nanaša na električne avtomobile, sledijo pa skuterji in kolesa, medtem ko je bilo najmanj zanimanja za sofinanciranje hibridnih priključnih vozil. 

Minister za zaščito okolja in energetiko Tomislav Ćorić je sicer napovedal, da bodo državljanom tudi v prihodnjih letih na voljo subvencije za nakup e-vozil, saj je v okviru nacionalnega programa za spodbujanje čistejšega prometa do leta 2020 predvideno 15,6 milijona evrov sredstev. Že v kratkem pa naj bi objavili tudi poseben razpis za nakup e-vozil za zasebna in javna podjetja.

Vzporedno s povečevanjem števila električnih vozil, Hrvaška gradi tudi polnilno infrastrukturo, pri čemer je trenutno v sosednji državi uporabnikom na voljo 230 polnilnic ( v vseh državah EU je sicer teh že več kot 100 tisoč).

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)