e-mobilnost

Nemčija prvič prehitela Norveško

Datum: 8. 6. 2018 Besedilo: Polona Bahun

Prodaja električnih vozil v Nemčiji poskočila za 70 odstotkov.

Nemčija prvič prehitela Norveško

Po podatkih Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev je v zadnjem četrtletju prodaja elektrificiranih vozil v Nemčiji poskočila za 70 odstotkov in dosegla število 17.574, s čemer je Nemčija po številu prodanih električnih vozil prvič prehitela do zdaj vodilno Norveško. To število vključuje popolnoma električne avtomobile, kot je Tesla model S, ter hibridne, kot je BMW serije 2 active tourer.

Skupina Volkswagen in Daimler v odgovor na vse strožje evropske predpise glede izpustov ter po Volkswagnovem škandalu z goljufijo glede izpustov dizelskih motorjev pospešeno razvijata električna vozila. Medtem ko kupci obračajo hrbet dizelskim modelom, proizvajalci upajo, da se bodo le-ti usmerili k električnim vozilom.

V Evropi se je prodaja električnih vozil sicer povečala za 41 odstotkov. Ob tem se je prodaja popolnoma električnih avtomobilov povečala za 35 odstotkov, prodaja priključnih hibridov pa za 47 odstotkov. Obenem pa je prodaja dizelskih vozil padla za 17 odstotkov.

Nemčija, ki predstavlja največji posamezen evropski trg, je do zdaj sledila Norveški. Slednja, ki je dosegla veliko prodajo z zelo radodarnimi subvencijami, pa je po Združenih državah Amerike in Kitajski tretji največji trg za Teslo.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )