e-mobilnost

Število električnih vozil hitro narašča

Datum: 19. 6. 2018 Besedilo: Brane Janjič

Lani se je po svetu vozilo že več kot tri milijone električnih in hibridnih vozil oziroma kar za 54 odstotkov več kot leto prej.

Število električnih vozil hitro narašča

Sodeč po zadnjem poročilu Mednarodne agencije za energijo je industrija električnih in hibridnih vozil na pohodu, saj se je lani njihovo število v primerjavi z letom 2016 povečalo kar za 54 odstotkov, precej obetajoče pa so tudi napovedi za naprej. Največji trg še naprej ostaja Kitajska, kjer so prodali polovico vseh električnih vozil, omenjena država pa je tudi vodilna pri uvajanju električnih avtobusov in motociklov. Lani so sicer na Kitajskem prodali 580 tisoč električnih avtomobilov, kar pomeni 72-odstotno rast v primerjavi z letom prej. Kitajski s prodajo 280 tisoč električnih vozil v letu 2017 sledijo Združene države Amerike, v Evropi pa prednjačijo skandinavske države. Tako je Norveška z 39-odstotnuim deležem električnih vozil med novimi vozili vodilna svetovna država na tem področju. Na vrhu lestvice prodanih električnih vozil je še Islandija z 12-odstotnim deležem električnih avtomobilov med novimi vozili ter vedska s 6-odstotnim deležem. Precejšnje povečanje zanimanja za električna vozila v primerjavi z letom 2016 pa so lani zaznali tudi v Nemčiji in na Japonskem, kjer se je prodaja električnih vozil v primerjavi z letom prej podvojila.
Vzporedno z naraščanjem števila električnih vozil se krepi tudi polnilna infrastruktura, pri čemer naj bi število polnilnic na domovih in delovnih mestih naraslo že na več kot tri milijone, število javnih polnilnic po vsem svetu pa naj bi že preseglo številko 430 tisoč (četrtina teh naj bi bile hitre polnilne postaje).
Drugače pa naj bi po mnenju pripravljalcev poročila na nadaljnji razvoj e-mobilnosti poleg ustreznih spodbujevalnih državnih politik, najbolj vplival nadaljnji razvoj baterij in s tem povezano povečanje dosega električnih vozil.


Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )