e-mobilnost

Hitrost polnjenja e-vozil trenutno še ni najboljša

Datum: 27. 6. 2018 Besedilo: Miro Jakomin

V pričakovanju ustreznejše tehnološke rešitve za hitrejše polnjenje električnih vozil.

Hitrost polnjenja e-vozil trenutno še ni najboljša

Koliko časa traja v povprečju polnjenje baterije za električna vozila? Kot pojasnjujejo v družbi SODO, je dolžina polnjenja je odvisna od več dejavnikov, predvsem od polnilne moči in trenutne stopnje izpraznjenosti baterije. 

Na najhitrejših postajah, ki omogočajo polnjenje z enosmernim (DC) tokom, je prazna baterija povprečnega električnega vozila do stopnje polnitve 80 % napolnjena v manj kot pol ure. S hitrim (trifaznim AC) polnjenjem se baterija napolni v nekaj urah, počasno (enofazno AC) polnjenje pa lahko traja tudi do 8 ur, zato je najbolj priporočljiva za domačo uporabo še posebej v nočnem času, če ima uporabnik dvotarifno merjenje, ali med delovnim časom na delovnem mestu. 

Sicer pa je praksa, kot ugotavljajo v družbi SODO, pokazala, da vozniki večinoma polnijo vozila, kadarkoli lahko to enostavno storijo, in ne le takrat, ko se baterija v celoti izprazni - v tem primeru njihovim potrebam zadostijo že precej krajša polnjenja od navedenih. 

StoreDot razvija super hitro baterijo 

Na odločitev voznikov za nakup električnega vozila nedvomno vpliva tudi hitrost polnjenja. Med podjetji, ki v svetu intenzivno iščejo ustrezno tehnološko rešitev, so pričakovanja uporabnikov električnih vozil usmerjena še zlasti v podjetje StoreDot. Tu so razvili posebno tehnologijo, ki napolni baterijo v zgolj petih minutah, kar naj bi bilo primerljivo s polnjenjem običajnih avtomobilov. 

Gre za superhitro napolnljivo baterijo FlashBattery, izdelano s pomočjo naprednih nanomaterialov in patentiranih organskih spojin. Razvoj te baterije je v zadnji fazi, kar pomeni, da naj bi jo kmalu preizkusili tudi v praksi.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )