e-mobilnost

Tesla bo na Kitajskem zgradil tovarno vozil

Datum: 11. 7. 2018 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: Pixabay

V Teslini tovarni blizu Šangaja naj bi proizvedli okoli pol milijona električnih vozil na leto.

Tesla bo na Kitajskem zgradil tovarno vozil

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla je pred kratkim s šangajskimi oblastmi podpisal dogovor o postavitvi prve Tesline tovarne izven ZDA, ki se bo imenovala Gigafactory. Kot je znano, je Kitajska drugo največje avtomobilsko tržišče na svetu, na katerem se hitro širi tudi električna mobilnost. 

Prvotno je bilo v načrtu odprtje skupnega podjetja z lokalnim partnerjem, po spremembi zakonodaje, po kateri pri poslovanju na Kitajskem ne bodo več odvisni od tamkajšnjega partnerja, pa so se v družbi Tesla odločili za lastno podružnico. 

Tesla za petino zvišal cene vozil na kitajskem trgu 

Do podpisa omenjenega dogovora je prišlo le nekaj dni potem, ko je Kitajska uvedla 40-odstotne carine na ameriške avtomobile kot protiukrep ameriškim carinskim omejitvam. Proizvajalec Tesla je zaradi tega za petino zvišal cene avtomobilov na kitajskem trgu. 

Kot je ob podpisu poudaril Elon Musk, predsednik uprave družbe Tesla, bo Gigafactory najsodobnejša tovarna vozil in vzorčni model trajnostnega razvoja. Tovarno naj bi sicer hitro zgradili, do začetka proizvodnje električnih vozil pa naj bi trajalo približno dve leti. Nato bo potrebno še nekaj let, da bo Gigafactory okrepila zmogljivosti in na kitajskem avtomobilskem trgu prodala okoli 500.000 vozil na leto. 

Več o tem na: www.techcrunch.com

 


 

 

 

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )