e-mobilnost

V Kopru na voljo tudi električni avtobus

Datum: 18. 7. 2018 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: eKoper

Mestna občina Koper je omogočila pilotni projekt e-minibusa.

V Kopru na voljo tudi električni avtobus

V koprskem mestnem potniškem prometu bosta v času do 31. avgusta 2018 na poletni liniji (Olmo - Žusterna - avtobusna postaja Koper - Žusterna - Olmo) poskusno vozila avtobusa na popolni električni pogon. Vožnja z e-minibusom je za uporabnike brezplačna. 

Po poročanju spletnega portala eKoper je pilotni projekt koprskega e-minibusa prvi tovrstni v Sloveniji. Družba K-Bus, ki proizvaja istoimenska vozila, je Arrivi in Mestni občini Koper omogočila testiranje dveh avtobusov K Bus Solar City. Gre za model nizkopodnih e-minibusov s posebnimi tehničnimi rešitvami. Podoben avtobus je že v vsakodnevni uporabi v mestu Göttingen v Nemčiji, v javni promet pa so ga vključili novembra 2017. 

Kot je dejal Marjan Kozel, gre za 6,7 metrov dolg inovativen e-avtobus, ekološko čisto vozilo brez emisij izpušnih plinov, v katerem se bo po koprskih ulicah lahko prevažalo do 27 potnikov. E-minibus ima 16 sedišč in 10 stojišč ter eno mesto za invalide. Kozel je prepričan, da bo prvi električni avtobus v linijskem prometu v Sloveniji prijetna sprememba za občane Mestne občine Koper. Ta je še posebej prijazen do invalidov in mamic z vozički. 

Župan MOK Boris Popovič je med drugim povedal, da si Mestna občina Koper kot trajnostno naravnana občina ves čas prizadeva, da uredi tudi področje javnega prevoza. Kot pravi, si življenja v mestu in njegovi okolici, ki nima urejenega javnega prevoza, enostavno ne zna predstavljati. Prepričan je, da bodo električna avtobusa uporabljali tako domačini kot tudi turisti.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)