e-mobilnost

Srbi bodo okrepili mrežo električnih polnilnic

Datum: 19. 7. 2018 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: Pixabay

V Srbiji je trenutno 30 polnilnic, v kratkem pa jih bodo postavili še 10.

Srbi bodo okrepili mrežo električnih polnilnic

V Srbiji, kjer je število električnih vozil za zdaj še skromno, si prizadevajo, da bi spodbudili razvoj električne mobilnosti in obnovljivih virov energije (OVE). 

Po podatkih Centra za električna in hibridna vozila na Fakulteti za strojništvo v Beogradu je trenutno v Srbiji 148 vozil na električni pogon, med katerimi  je več kot polovica električnih avtomobilov. Trenutno imajo 30 polnilnic za električna vozila, med katerimi je tudi pet hitrih polnilnic na avtocesti in solarna hitra polnilnica v Beogradu, ki omogočajo napolnitev baterije v 30 minutah. 

Polnilnice za električna vozila se nahajajo na cestninskih postajah blizu Subotice, Sida, Dimitrovgrada, Preševa in Bubanj potoka. Polnjenje vozil je za zdaj še brezplačno, v teku pa so že priprave za uvedbo plačila. Na srbskih cestah bodo tam, kjer se pojavljajo prednostne poti oz. smeri kmalu namestili še 10 električnih polnilnic, na katerih bodo vozniki lahko napolnili vozilo v 15 minutah.  

Kot je povedal Miloš Petrović, direktor Centra za električna in hibridna vozila, je njihov cilj, da se električna vozila polnijo s čisto energijo, to je iz obnovljivih virov energije (OVE), med katerimi je kot velik potencial omenil sončno in vetrno energijo. Trenutno so v teku priprave na izvedbo državnega projekta za širitev omrežja polnilnic za električna vozila. Po ocenah naj bi bilo v Srbiji potrebno približno 150 polnilnic za električna vozila. Kot je predvideno, bo Ministrstvo za inovacije pripravilo strategijo, Inštitut za raziskave in projektiranje na Fakulteti za strojništvo pa bo pripravil projekt širitve električnih polnilnic.   

Več o tem na: www.tanjug.rs

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)