e-mobilnost

Leteči taksi kmalu ne bo več vizija

Datum: 23. 7. 2018 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: Rolls-Royce/PA

Bo leteči taksi EVTOL prve potnike prepeljal že po letu 2020?

Leteči taksi kmalu ne bo več vizija

Svetovno znana družba Rolls-Royce je na nedavni letalski razstavi v Farnboroughu (Anglija) predstavila hibridno električno vozilo z novim konceptom pogonskega sistema, ki naj bi se sprva uporabljalo kot leteči taksi, pozneje pa tudi za druge namene. 

Tovrstna ponudba Rolls-Royce je konkurenčna v primerjavi s podobnimi ponudbami družb Airbus in Uber. Obeta namreč, da bodo zračni prevozi postali pogostejši in cenovno bolj dostopni kot doslej. 

Zamisel o letečem taksiju EVTOL je sicer za zdaj še ideja oz. vizija, vendar pa družba Rolls-Royce že išče poslovne partnerje, ki jo bodo pomagali uresničiti. Prototip električnega vozila, ki bo vzletalo in pristajalo vertikalno, bo predvidoma izdelan že v nekaj letih. Leteči taksi bo omogočal prevoz petih oseb, dosegal naj bi hitrost okoli 400 kilometrov na uro, z enim polnjenjem pa bi lahko prevozil okoli 800 kilometrov.     

Vozilo bo mogoče uporabiti za različne namene 

Koncept električnega vozila EVTOL je mogoče prilagoditi številnim namenom, tako za osebne in javne prevoze, kakor tudi za vojaške potrebe. Kot ugotavljajo v družbi Rolls-Royce, strojna in programska oprema, potrebna za uresničitev tega projekta, v glavnem že obstaja, en del pa je še v razvoju. Zato upajo, da bodo prve potnike z letečim taksijem prepeljali nekje po letu 2020. 

Več o tem na: www.digitaltrends.com

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )