e-mobilnost

V Kranju na voljo kar 32 električnih koles

Datum: 10. 8. 2018 Besedilo: Polona Bahun, Foto: arhiv Elektra Gorenjska

KRsKOLESOM od včeraj največji sistem izposoje električnih koles v Sloveniji.

V Kranju na voljo kar 32 električnih koles

Pred poslovno stavbo Elektra Gorenjska so včeraj uradno odprli novo postajo elektrificiranega in nadgrajenega sistema izposoje koles KRsKOLESOM z imenom Elektro Gorenjska, ki jo je skupaj s petimi kolesi (od tega dve električni) doniralo podjetje Elektro Gorenjska. S tem je kranjski sistem postal največji sistem izposoje električnih koles v državi, saj omogoča skupno 16 elektrificiranih postaj z 32 električnimi in 48 navadnimi mestnimi kolesi.

Kot je ob uradnem prevzemu nove postaje dejal župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar, z nadgradnjo sistema izpolnjujejo dano obljubo. Mestna uprava je namreč uspešno kandidirala s projekti na kar dveh evropskih razpisih za nadgradnjo sistema, prijavili so projekte v skupni vrednosti dobrega pol milijona evrov, od česar bodo dobili sofinanciranih skupno slabih 315 tisoč evrov, torej več kot polovico. Še v tem mesecu bodo prijavili tudi projekte za sofinanciranje širitve kolesarske mreže (in povezav) v skupni vrednosti dobrih 3,5 milijonov evrov, v katere je vključen tudi Center trajnostne mobilnosti. Od teh projektov bi lahko bilo kar 2,5 milijona evrov črpanih s strani države in EU, je ob predstavitvi novosti povedal župan, ter hkrati povabil k uporabi sistema, katerega razširitev brez uspešnih prijav za sofinanciranje za evropska sredstva in brez donacij lokalnega gospodarstva, ne bi bila mogoča v tolikšni meri in obsegu. Župan je napovedal tudi, da lahko uporabniki sistema KRsKOLESOM do izteka leta 2019 pričakujejo še dodatne razširitve, ko bo skupno na voljo skupaj 27 elektrificiranih postaj, v izposojo pa danih kar 74 električnih ter 87 navadnih mestnih koles. Predstavljene naložbe nadgradnje sistema KRsKOLESOM sofinancirajo tudi država ter Evropski strukturni in investicijski skladi. Po njegovem zagotovilu kljub novi postaji cena izposoje kolesa do izteka obratovalne sezone 2018 ostaja nespremenjena (cena registracije je 15 evrov), saj želijo pridobiti predvsem izkušnje s terena in uporabnikom ponuditi drugačno izkušnjo vožnje s kolesom. Kot je poudaril, z električno nadgradnjo in razširitvijo sistema občina, ob sofinanciranju države in EU, dela pomembne korake spodbujanja in promocije okolju prijazne, trajnostne mobilnosti.

Kot je povedal predsednik uprave Elektra Gorenjska dr. Ivan Šmon, Elektro Gorenjska pozdravlja pobude in aktivnosti gorenjskih občin v smeri trajnostnega razvoja. Podjetje je pomemben akter v razvojnih projektih ter po svojih močeh prisluhne in pomaga gorenjskim občinam pri uresničevanju lokalnih energetskih konceptov. Odločitev, da sodelujejo in podprejo kolesarski sistem KRsKOLESOM, ki je v Kranju prisoten dobro leto dni, zato ni bila težka, je še poudaril. Župan Boštjan Trilar pa je ob tem potrdil, da gorenjsko podjetje s to donacijo tudi res živi svoje poslanstvo, in poudaril, da sodelovanje lokalnih podjetij z občino, s katerimi odgovarjajo na izzive okolice, še posebej pozdravlja.

Sicer pa so v sezoni 2018 do včerajšnjega dne zabeležili že skoraj 15 tisoč uporab sistema in skupno 885 uporabnikov. V povprečju imajo od 120 do 130 izposoj koles dnevno (kljub deževnim pomladno-poletnim dnem), v najbolj neugodnih razmerah nekaj pod 50, v najboljših dneh pa preko 200. Največ izposoj v dnevu je med 11. in 17. uro, po dnevih pa ob ponedeljkih in petkih.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 3,5)