e-mobilnost

Polnjenje vozil s pomočjo uličnih svetilk

Datum: 27. 8. 2018 Besedilo: Polona Bahun

Ubitricity razvil novo tehnologijo javnih električnih polnilnic.

Polnjenje vozil s pomočjo uličnih svetilk

V berlinskem podjetju Ubitricity so razvili tehnologijo javnih električnih polnilnic, pri kateri se v drog cestne razsvetljave vgradi električna vtičnica, uporabnik pa kupi pameten kabel za polnjenje. Kabel je opremljen z električnim števcem, ki komunicira s centralo in sporoča podatke o polnjenju in porabi elektrike ter omogoča izdajo računa. Uporabniki morajo za ta namen odpreti uporabniški račun pri Ubitricityju.

Takšne polnilnice so že uredili ponekod v Nemčiji, v francoskem Calaisu in v Londonu. V londonski soteski Hounslow so lokalne oblasti v vse cestne svetilke vgradile LED razsvetljavo, ki porabi manj energije in tako so se sprostile količine, ki jih lahko porabijo za druge namene, kot je na primer za polnjenje električnih vozil.

Pred kratkim pa je Ubitricity zmagal na razpisu newyorškega programa za preoblikovanje javnih prostorov v raziskovalna in testna vozlišča NYCx. V okviru projekta bodo postavili pilotni projekt uličnih polnilnic. Če bo program uspešen, bodo v New v New Yorku preverili tudi možnost postavitve večletnega demonstracijskega projekta, ki bo poleg predelave cestnih svetilk vključeval nove brezžične samostoječe polnilnice.

Mesto New York je poleg tega vložilo deset milijonov dolarjev v razvoj polnilnih mest. V vsakem bo do deset hitrih polnilnic. Cilj mestne uprave je, da bo leta 2025 petina na novo registriranih vozil v mestu električnih.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)