e-mobilnost

Mobilnost za lepše življenje starostnikov

Datum: 5. 11. 2018 Besedilo: Miro Jakomin

Organizaciji Umanotera in Focus sta pred kratkim predstavili storitev brezplačnih prevozov Zavoda Sopotniki.

Mobilnost za lepše življenje starostnikov

Omenjeno storitev, namenjeno starostnikom, uporabljajo že v desetih slovenskih občinah. V njenem okviru okrog 100 aktivnih prostovoljcev - šoferjev vsak mesec podari 800 ur svojega časa in udejanja moto »Človek človeku sopotnik«.

Za Slovenijo je značilna razpršena poselitev, ki otežuje zagotavljanje mobilnosti z javnim potniškim prometom, hkrati pa narašča socialna izključenost starostnikov, še posebej na podeželju. Zato sta Umanotera in društvo Focus v okviru projekta Dovolj za vse - skupnostno upravljanje z življenjskimi viri organizirala strokovno ekskurzijo z ogledom in predstavitvijo dejavnosti Zavoda Sopotniki, zavoda za medgeneracijsko solidarnost. Kot so sporočili iz omenjenih organizacij, Zavod Sopotniki z inovativnim modelom somobilnosti, ki temelji na podpori občin in prostovoljskem delu, v podeželskih območjih starostnikom ponuja brezplačne prevoze ter vključevanje v aktivno družbeno življenje. Starostniki predstavljajo ranljivo skupino, ki najtežje rešuje problem mobilnosti, ta pa je ključna za njihovo čim daljše samostojno življenje na domu.

Zavod Sopotniki je začel s svojim delovanjem na področju Brkinov in Krasa, zdaj pa deluje že v desetih slovenskih občinah. Ko se z občino dogovorijo za sodelovanje, s sabo prinesejo celoten organizacijski in informacijski know-how, kar omogoča hitro vpeljavo storitve z upoštevanjem posebnosti lokalnega okolja. Strošek, ki ga prevzame lokalna skupnost, vključuje (so)financiranje vozila in zaposlitev lokalnega koordinatorja.

V lokalnih okoljih so starostniki deležni velike podpore

Vnaprejšnje naročanje prevozov starostnikov Sopotnikom omogoča združevanje prevozov in prihranek pri porabi goriva. Nadaljnjo optimizacijo svojega delovanja dosegajo s sodelovanjem z ustanovami v lokalnem okolju, npr. ambulantami, ki so za starostnike-sopotnike pripravljene prilagoditi zdravniške termine. V lokalnih okoljih so Sopotniki deležni velike podpore. Tisti, ki se ne morejo pridružiti kot prostovoljci, ponujajo donacije v obliki vulkanizerskih in avtomehaničarskih storitev, brezplačnih obrokov za prostovoljce, ipd. Sicer pa omenjeni zavod skrbno izbira svoje prostovoljce in tudi dobro skrbi zanje: poskrbi za tehnično opremo, potrebna zavarovanja, kritje robnih stroškov, hrano in pijačo ter podporo koordinatorjev, tako da prostovoljci darujejo »samo« svoj čas in se lahko resnično posvetijo kakovostni in varni izvedbi prevozov ter človeškemu stiku s starostniki. Glavne skupine prostovoljcev so mlajši upokojenci in iskalci zaposlitve. 

Kot so med drugim še pojasnili, kakovost storitev Sopotnikov podpira funkcionalna računalniška aplikacija iz lastnega razvoja, ki olajšuje delo koordinatorjem in prostovoljcem. Z najnovejšim programskim dodatkom, ki je zaenkrat v pilotni fazi, pa želijo s pomočjo blockchain tehnologije zagotavljati popolno transparentnost in sledljivost porabe sponzorskih in donatorskih sredstev ter na ta način utrditi zaupanje obstoječih podpornikov in pridobiti nove. Z uvrstitvijo med evropske dobre prakse socialnih inovacij za marginalizirana podeželska območja je Zavod Sopotniki dobil zasluženo priznanje za celovito domišljenost in učinkovitost zagotavljanja mobilnosti in socialne vključenosti starostnikov na podeželju.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )