e-mobilnost

Zeleno mobilnost podpira tudi MZZ

Datum: 7. 11. 2018 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost, Foto: Pixabay

Slovenija se aktivno sooča z izzivi uvajanja zelene mobilnosti.

Zeleno mobilnost podpira tudi MZZ

Konec oktobra je v Ljubljani, na Gospodarski zbornici Slovenije, potekal posvet »Slovenija - referenčna država zelene mobilnosti«, na to temo pa je bila na GZS odprta tudi razstava. Gre za prvo tovrstno sektorsko usmerjeno predstavitev rešitev in inovativnih izdelkov, kjer kot partner sodeluje tudi Ministrstvo za zunanje zadeve RS.

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je v nagovoru poudaril, da je sektor slovenske avtomobilske industrije izjemno razvit in tehnološko napreden ter močno internacionaliziran, saj prispeva kar 20 odstotkov k slovenskemu izvozu. Sektor mobilnosti se na svetovni ravni sooča z velikimi, morda do sedaj največjimi izzivi. Temu se morajo z iskanjem novih rešitev prilagajati tudi proizvajalci vozil oz. njihovih delov. 

Zunanji minister dr. Cerar je potrdil podporo projektom, ki odgovarjajo na ključne strateške izzive in usmeritve EU za zagotavljanje njene bodoče konkurenčnosti, preko uvedbe zelenega prometa, obnovljivih virov energije in pametnih digitalnih aplikacij. Ministrstvo za zunanje zadeve RS bo s svojo mrežo diplomatsko in konzularnih predstavništev v tujini in v sodelovanju z ostalimi deležniki še naprej podpiralo internacionalizacijo slovenskih podjetij, vključno s področjem avtomobilske industrije in mobilnosti ter promoviranjem odličnosti slovenskega gospodarstva. 

Posveta se je udeležila tudi evropska komisarka za transport Violeta Bulc, ki je predstavila strategijo in cilje EU na področju mobilnosti. Na okrogli mizi, ki je sledila, so sodelovali predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za infrastrukturo, Strateško razvojnega inovacijskega partnerstva na področju mobilnosti SRIP ACS+ ter projekta Edison. (mj)

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )