e-mobilnost

EIB podpira hrvaškega proizvajalca električnih avtomobilov

Datum: 14. 12. 2018 Besedilo: Polona Bahun

Hrvaški Rimac Automobili in Evropska investicijska banka (EIB) sta sklenila sporazum za posojilo v višini 30 milijonov evrov.

EIB podpira hrvaškega proizvajalca električnih avtomobilov

Denar bo namenjen naložbam v raziskave in razvoj električnih vozil in z njimi povezanih komponent. Po mnenju EIB bo financiranje inovativnemu avtomobilskemu podjetju, ki piše zgodovino svetovne avtomobilske industrije, omogočilo nadaljnji razvoj svojih električnih pogonskih tehnologij in podprl preoblikovanje podjetja v ponudnika tehnoloških rešitev za električna vozila in industrijskega proizvajalca komponent za svetovni avtomobilski sektor.

Financiranje poteka v obliki posojila za rast kapitala v okviru Evropskega sklada za financiranje rasti (EGFF), mehanizma, ki se je začel izvajati leta 2016. Transakcijo jamči Evropski sklad za strateške naložbe (EFSI), del naložbenega načrta za Evropo, ki ga je ustanovila Evropska komisija. Omenjeni sklad pa upravlja EIB.

Po navedbah EIB je družba Rimac Automobili v zadnjih 12 mesecih podvojila velikost in trenutno zaposluje več kot 450 ljudi, večino na področju raziskav in razvoja. Junija je 10-odstotni delež družbe Rimac Automobili pridobil avtomobilski velikan Porsche AG. Družba bo posojilo EIB izkoristila tudi za povečanje prodaje in trženja, kar bo omogočilo načrtovano širitev na azijske in evropske trge.

Ustanovitelj in direktor družbe Rimac Automobili Mate Rimac je ob tej priložnosti dejal, da je dolga in težka pot za izgradnjo avtomobilskega in tehnološkega podjetja, še posebej v državi, kjer ni poznanega še nič podobnega. Zato so podpore EIB še toliko bolj veseli, saj bodo kasnejši start-upi lahko omogočili alternativo tradicionalnim naložbam.

Sporazum sodi v okvir Junckerjevega načrta in bo pomagal razviti inovativne rešitve za elektromobilnost v Evropi in spodbudil povpraševanje po vozilih z ničelnimi emisijami, je dejala evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 3,5)