e-mobilnost

Vsako tretje prodano vozilo na Norveškem je električno

Datum: 8. 1. 2019 Besedilo: Polona Bahun

S tem je država postala prva na svetu po prodaji električnih vozil.

Vsako tretje prodano vozilo na Norveškem je električno

Na Norveškem je bila lani skoraj tretjina prodanih novih avtomobilov električnih. Gre za nov rekord, država pa si še dodatno prizadeva prepovedati prodajo vozil na fosilna goriva do leta 2025. Delež električnih avtomobilov se je v lanskem letu glede na leto 2017 povečal iz 20,8 na 31,2 odstotka celotne prodaje, prodaja bencinskih in dizelskih avtomobilov pa sorazmerno pada. Podatki pa kažejo, da je bilo v letu 2013 na Norveškem prodanih le 5,5 odstotka avtomobilov na električni pogon. V prizadevanjih za zmanjšanje emisij ogljika in onesnaževanja zraka Norveška za avtomobile, ki jih poganja elektrika, nudi številne ugodnosti, kot so: brezplačno parkiranje, oprostitev davka, ponuja pa tudi subvencije. Na ta način v državi pospešujejo prehod iz dizelskih in bencinskih motorjev.

Najbolje prodajano električno vozilo na Norveškem je bilo lani Nissanov Leaf, druga najbolj prodajana vozila pa so bila znamke BMW in Volkswagen. Visoko na lestvici je tudi bolj športni avtomobil znamke Tesla.

Pri doseganju zadanih ciljev do leta 2025 se kažejo določene omejitve, ki bodo pomembno vplivale na rast deleža električnih vozil v prihodnjih letih. Veliko ljudi nima zasebnega parkirnega prostora in zato ne želijo kupiti vtičnega vozila, saj doma ne morejo vzpostaviti polnilnega mesta. Skeptiki tako napovedujejo, da bo Norveška morda lahko dosegla 75 odstotni tržni delež, pod pogojem, da se ohranijo davčne olajšave.

Podatki Mednarodne agencije za energijo, ki sicer uporablja nekoliko drugačno merilo za električna vozila, saj vključuje tudi hibridna vozila, ki jih je mogoče polniti iz omrežja, pa so pokazali, da je bil delež teh avtomobilov leta 2017 na Norveškem 39-odstoten, daleč pred drugo uvrščeno Islandijo z 12 odstotki in Švedsko s šestimi odstotki. Za primerjavo, na Kitajskem je bil leta 2017 delež električnih vozil 2,2-odstoten, v ZDA pa je znašal 1,2 odstotka.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)