e-mobilnost

Stanje e-mobilnosti se izboljšuje le postopoma

Datum: 11. 1. 2019 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: Pixabay

ZPS o analizi dosegljivosti alternativnih pogonov in mobilnosti.

Stanje e-mobilnosti se izboljšuje le postopoma

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je proti koncu leta 2018 objavila povzetek analize dosegljivosti alternativnih pogonov in mobilnosti.

Kot je na spletni strani zapisala Zveza potrošnikov Slovenije, je iz analize celotnih stroškov lastništva, ki jo je ZPS pripravila v sodelovanju z Evropsko potrošniško organizacijo BEUC, razvidno, da so avtomobili z alternativnimi pogoni skozi celotno življenjsko dobo stroškovno že primerljivi z dizelskim ali bencinskim pogonom. Zato jih je zanimalo, kakšna je njihova dobavljivost, hkrati so preverili še, kako privlačni so drugi modeli (občasne) uporabe avtomobila.  

Pri nekaterih modelih še vedno visoke cene

Kot je med drugim pokazala raziskava organizacije Element Energy, je cena vozil v segmentih, kjer je na voljo malo modelov, za skoraj 2000 evrov višja, kot bi bila, če bi bilo izbire več. Nekatere podobne raziskave v preteklosti so pokazale, da so cene zaradi majhnega števila modelov z določenim pogonom lahko višje celo do 3000 evrov. V zadnjih letih se stanje na področju električnih vozil sicer izboljšuje, a je še vedno daleč od želenega, so poudarili v ZPS. 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)