e-mobilnost

Kako mraz vpliva na električna vozila

Datum: 14. 2. 2019 Besedilo: Miro Jakomin

Raziskava ameriške avtomobilske zveze o učinkih mraza na električna vozila.

Kako mraz vpliva na električna vozila

Ameriška avtomobilska zveza (American Automobile Association, krajše AAA) se je v raziskavi osredotočala na vpliv nizkih temperatur na razdaljo, ki jo električno vozilo lahko prevozi z enim polnjenjem.

Po poročanju spletnega portala Avto. info je omenjena zveza v raziskavi preizkusila 5 serijskih modelov aktualnih električnih vozil v treh različnih temperaturnih okoljih in ugotovila, da lahko vozniki ob zimskih vožnjah z električnimi avtomobili računajo na približno 40 odstotno splošno zmanjšanje akcijskega dosega s samo enim polnjenjem akumulatorjev. To postavko, ki predstavlja predvsem posledico razvajenosti kupcev sodobnih avtomobilov, morajo ob nakupu njim primernega električnega avtomobila obvezno upoštevati vsi potencialni kupci takšnih avtomobilov.

Občutne razlike v akcijskem dosegu

Na testiranjih pri različnih temperaturah (- 7, 24 in 35 stopinj Celzija) je sodelovalo 5 serijskih avtomobilov (BMW i3s - 2018, chevrolet bolt - 2018, nissan leaf - 2018, tesla model S 75D - 2017 in volkswagen e-golf - 2017), ki so trenutno na voljo kupcem v ZDA. Pri tem so se pojavile občutne razlike v akcijskem dosegu, istočasno pa so Američani preračunali tudi vse stroške za vsakih 1000 milj (1609 km), ki jih bodo deležni lastniki takšnih avtomobilov. Poleg tega je raziskava AAA opozorila tudi na druge vidike delovanja električnih vozil v neugodnih zimskih razmerah, katere morajo upoštevati vozniki.  

Več o tem na: www.avto.info

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 3, skupna ocena: 4,67)