e-mobilnost

Mini vozlišče kot nov korak k zelenemu gospodarstvu

Datum: 13. 3. 2019 Besedilo: Miro Jakomin

Prvo javno mini vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil v Sloveniji.

Mini vozlišče kot nov korak k zelenemu gospodarstvu

Omenjeno vozlišče so 8. marca na Petrolovem prodajnem mestu na Tržaški cesti skupaj odprli predsednik uprave družbe Petrol Tomaž Berločnik, član kabineta evropske komisarke za promet Violete Bulc, Blaž Pongračič in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Na ta dan je tudi Petrol v luči dopoldanske konference Zeleni zajtrk »GreenTech Innovation« z naslovom Izzivi in rešitve za spodbujanje zelenega gospodarstva, ki jo je v Ljubljani pripravil CER in katere cilj je krepiti ukrepe za spodbujanje zelenega gospodarstva, popoldan odprl prvo javno dostopno mini vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil  v Sloveniji.

Kot v sporočilu poudarja družba Petrol, je eno izmed ključnih strateških usmeritev EU tudi širjenje in razvoj e-mobilnosti. Z namenom, da bi kohezijske države držale priključek s hitro rastočim trendom uporabe vozil na električni pogon v zahodni Evropi, so konzorciju podjetij na področju transporta in energetike ter mestnih občin na območju srednje in vzhodne Evrope zaupali izvedbo projekta Urban-e, ki je sofinanciran s pomočjo Instrumenta za povezovanje Evrope Evropske unije.

V sklopu projekta, ki je podprt tudi s sredstvi Evropske Unije, so si konzorcijski partnerji Petrol, MOL Ljubljana, mesti Zagreb in Bratislava, Slovenske železnice, GoOpti, ZSE in GO4, zastavili cilj, da v Ljubljani, Zagrebu in Bratislavi postavijo 167 električnih polnilnih postaj.

Petrolovo polnilno omrežje za e-vozila odslej še zmogljivejše   

Vozlišče tvorita 2 DC hitri polnilni postaji, ki omogoča hitro polnjenje, medtem pa si lastniki vozil lahko odpočijejo v prijetnem okolju prodajnega mesta Tržaška 130 in okrepčajo s kulinaričnim programom Fresh ter Kavo na poti.

Kot je povedal Miha Valentinčič, direktor Inovativnih poslovnih modelov pri Petrolu, polnilnici znamke Delta omogočata v začetni fazi polnjenje vozil z močjo do 50kW in sta modularno zastavljeni tako, da jih bo ob prihodu novejših avtomobilov z večjo kapaciteto hitrosti polnjenja, mogoče enostavno nadgraditi na do 112,5kW moči polnjenja. Odslej Petrolovo polnilno omrežje za električna vozila tako sestavlja že kar 33 hitrih DC in 74 klasičnih AC polnih postaj. Petrol je postal tudi uradni zastopnik in certificirani serviser za električne polnilne postaje Delta, ki bodo postavljene na območju Slovenije, Hrvaške in Srbije.

Ob otvoritvi mini vozlišča je predsednik uprave družbe Petrol Tomaž Berločnik povedal, da se zavedajo, da električna energija postaja vse bolj pomembna in da se tudi Petrol kot organizacija intenzivno orientira v celovito energetsko družbo. Kot je med drugim poudaril Blaž Pongarčič, član kabineta evropske komisarke za promet Violete Bulc, je razogljičenje ena glavnih prioritet Evropske komisije na področju prometa ter dodal, da gre za pomembno pridobitev ne le za Ljubljano, temveč za celotno Slovenijo. Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković pa je dejal, da je odprtje prvega vozlišča za hitro polnjenje zelo pomembno tako za Ljubljano in njene prebivalce kot tudi za turiste, ki obiščejo naše mesto.

Kot so še pojasnili v Petrolu, je za odprtje prvih dveh od načrtovanih devetih hitrih DC polnilnih postaj v Ljubljani, sredstva prispevalo tudi podjetje BMW Group, saj so eden glavnih ponudnikov električnih vozil pri nas, s tem pa želijo prispevati k hitrejšem razvoju polnilne infrastrukture in izboljšanju uporabniške izkušnje.

Sicer pa bo v Ljubljani v sklopu projekta Urban-e do konca meseca marca poleg dveh hitri, postavljenih tudi devet od načrtovanih 47 klasičnih AC polnilnih postaj. Odprtje prvega javnega mini vozlišča za hitro polnjenje električnih vozil v Sloveniji tako predstavlja pomemben del pri vzpostavitvi enovitega omrežja električnih polnilnic in intermodalne platforme za urbano mobilnost.

 

 

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )