e-mobilnost

Nova spodbuda e-mobilnosti na Gorenjskem

Datum: 8. 4. 2019 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: splet

Ob koncu prejšnjega tedna so v Kranju podpisali sporazum o električni mobilnosti.

Nova spodbuda e-mobilnosti na Gorenjskem

Sporazum so v okviru mednarodnega projekta e-Moticon podpisali župani gorenjskih občin Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranjska Gora, Kranj, Naklo, Radovljica, Škofja Loka, Šenčur, Tržič, Žirovnica in Žiri, poleg njih pa še Elektro Gorenjska in njena hčerinska družba Gorenjske elektrarne, Turizem Bled, Turizem Bohinj in Regionalna razvojna agencija Gorenjske - BSC Kranj. 

Podpisniki sporazuma so izrazili podporo nadaljnjemu uvajanju električne mobilnosti. Obenem so se zavzeli tudi za vzpostavljanje infrastrukture, ki bo uporabnikom električnih vozil omogočila enostavno uporabo.

Po podatkih Regionalne razvojne agencije Gorenjske - BSC Kranj v centru Kranja potnike brezplačno prevaža električni kavalir, hibridni avtobus je od lanskega leta vključen v vozni park avtobusov za prevoz potnikov, enako tudi v občini Jesenice. Triglavski narodni park je prek nacionalnega razpisa sklada za podnebne spremembe pridobil 15 električnih vozil, Komunala Bled ima tri električna vozila, občini Bohinj in Bled pa po enega.

V prihodnje še večji razmah e-mobilnosti

Pri vzpostavljanju električne polnilne infrastrukture na Gorenjskem je bil dosežen velik napredek, saj je v regiji trenutno že 30 javnih električnih polnilnic. Ob tem omenimo, da Gorenjske elektrarne trenutno upravljajo z 18 električnimi polnilnicami na Gorenjskem.

Vlaganja v projekte na tem področju se bodo gotovo nadaljevala tudi v prihodnje. Akcijski načrt do leta 2023 vsebuje kar 21 ukrepov za spodbujanje širjenja polnilne infrastrukture in električne mobilnosti nasploh.

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )