e-mobilnost

Poudarki dr. Ivana Šmona o električni mobilnosti

Datum: 15. 4. 2019 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: Brane Janjić, arhiv EG

Elektrifikacija prometa pomeni za distributerje velik izziv.

Poudarki dr. Ivana Šmona o električni mobilnosti

Kot smo pred dnevi že poročali, je 14 županov gorenjskih občin v začetku aprila 2019, s podpisom memuranduma v okviru mednarodnega projekta e-Moticon, izrazilo podporo uvajanju električne mobilnosti z namenom vzpostavljanja infrastrukture, ki bo vsem uporabnikom električnih vozil omogočala enostavno uporabo. Poleg občin so dokument podpisali tudi Elektro Gorenjska, Gorenjske elektrarne, Turizem Bled, Turizem Bohinj ter Regionalna razvojna agencija Gorenjske - BSC Kranj.

»Skupina Elektro Gorenjska, ki jo sestavljajo podjetja Elektro Gorenjska, Gorenjske elektrarne in GEK Vzdrževanje, je in bo pomemben člen pri razvoju e-mobilnosti v gorenjski regiji. Že sedaj zagotavljamo najvišjo možno stopnjo zanesljive in kakovostne oskrbe z električno energijo,« je v izjavi o e-mobilnosti med drugim poudaril predsednik uprave Elektra Gorenjska dr. Ivan Šmon.

Kljub temu elektrifikacija prometa za distribucijsko omrežje po njegovih besedah predstavlja velik izziv. Z uporabo vse večjega števila električnih vozil in posledično njihovega polnjenja z elektriko, se bodo namreč konične obremenitve distribucijskega sistema ekstremno povečale. To bo od distribucijskih podjetij, zahtevalo veliko dodatnih vlaganj za zagotovitev ustrezne energetske infrastrukture. Cilj, ki so si ga zadale družbe v Skupini Elektro Gorenjska, je vzpostavitev fleksibilnega distribucijskega omrežja z uporabo naprednih tehnologij, ki bo kos prihajajočim zahtevam trga oz. uporabnikom omrežja.

Zagotavljajo optimalno izrabo energije v regiji

»V podjetjih v Skupini Elektro Gorenjska smo aktivno vključeni v razvoj in postavitev električne polnilne infrastrukture že več let. V lasti imamo 10 polnilnih postaj za e-avtomobile, ki so bile postavljene v okviru evropskega projekta za zagotavljanje interoperabilnosti v alpskem prostoru in s tem tudi promocije uporabe e-vozil. Hkrati v hidro in sončnih elektrarnah proizvajamo čisto in zeleno energijo brez emisij CO2. Električna energija je proizvedena lokalno in na tak način zagotavljamo optimalno izrabo energije v regiji, tako z ekonomskega kot tudi z ekološkega vidika,« je dejal dr. Ivan Šmon.

Ob tem je še poudaril, da razvoj električne mobilnosti predstavlja za Skupino Elektro Gorenjska velik izziv in hkrati tudi priložnost, da izkoristijo njihov inženirski potencial in z implementacijo najsodobnejših rešitev omogočijo čim hitrejši prehod v nizkoogljično družbo.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 1)