e-mobilnost

SODO o času polnjenja na hitrih polnilnicah

Datum: 28. 5. 2019 Besedilo: Miro Jakomin, Foto: Brane Janjić

V družbi SODO odgovarjajo na vprašanja, povezana z e-mobilnostjo, objavljajo pa tudi statistične podatke o polnjenju e-vozil.

SODO o času polnjenja na hitrih polnilnicah

Na vprašanje, koliko časa traja v povprečju polnjenje baterije za električna vozila, v družbi SODO odgovarjajo, da je dolžina polnjenja odvisna od več dejavnikov, predvsem od polnilne moči in trenutne stopnje izpraznjenosti baterije.

Na najhitrejših postajah, ki omogočajo polnjenje z enosmernim (DC) tokom, je prazna baterija povprečnega električnega vozila do stopnje polnitve 80 % napolnjena v manj kot pol ure. S hitrim (trifaznim AC) polnjenjem se baterija napolni v nekaj urah, počasno (enofazno AC) polnjenje pa lahko traja tudi do 8 ur, zato je najbolj priporočljiva za domačo uporabo še posebej v nočnem času, če ima uporabnik dvotarifno merjenje, ali med delovnim časom na delovnem mestu. Praksa je pokazala, da vozniki večinoma polnijo vozila, kadarkoli lahko to enostavno storijo, in ne le takrat, ko se baterija v celoti izprazni - v tem primeru njihovim potrebam zadostijo že precej krajša polnjenja od navedenih.

Eno od vprašanj se glasi tudi, kaj pomeni izraz »hitra« polnilnica, kajti še vedno traja dolgo časa, da se vozilo napolni. Kot pojasnjujejo v družbi SODO, se prazne baterije električnih avtomobilov s kapaciteto od 18 do 24 kWh vsaj do 80 odstotne kapacitete napolnijo v dobre pol ure. Električne avtomobile lahko polnimo po vseh znanih standardih za hitro polnjenje DCA-CHAdeMO, DCC-CCS/Combo in AC. DC polnjenje je mogoče do največje moči 50 kW, AC pa do največje moči 43 kW.

Statistika polnjenja električnih vozil na vseh 26 hitrih polnilnicah SODO od 1. januarja 2016 do 30. aprila 2019 prikazuje 32.632 polnjenj, čas zasedenosti je 11.071 ur, poraba pa znaša 307.326 kWh (vir podatkov: Petrol d. d.).

Več o tem na: www.sodo.si

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 3)