e-mobilnost

V Sloveniji dobili prvo najhitrejšo polnilnico

Datum: 24. 6. 2019 Besedilo: Polona Bahun

Ionityjeva polnilnica v Ilirski Bistrici ponuja štiri polnilna mesta, kmalu pa ne bo več edina pri nas.

V Sloveniji dobili prvo najhitrejšo polnilnico

Podjetje Ionity, ki združuje evropske avtomobilske proizvajalce BMW, Daimler, Ford in Volkswagen, bo do leta 2020 postavilo mrežo 400 polnilnic za električna vozila. Ultrahitre polnilnice z zmogljivostjo 350 kilovatov bodo postavili na glavne evropske prometnice, med seboj pa bodo oddaljene največ 120 kilometrov.

Polnilnica v Ilirski Bistrici je svoje mesto našla na tamkajšnjem bencinskem servisu ponudnika OMV, gre pa za prvo tako imenovano HPC oziroma visoko zmogljivo polnilnico, ki omogoča polnjenje z močjo do 350 kilovatov. Za primerjavo, hitre polnilnice, ki so zdaj nameščene pri nas, lahko vozila polnijo z močjo 75 kilovatov, kar je skoraj petkrat manj od nove polnilnice in, kar se pozna tudi pri bistveno krajšem času polnjenja. Ta namreč baterijo do 80 odstotkov zmogljivosti napolni v 30–40 minutah.

Ionityjeva polnilnica v Ilirski Bistrici ponuja štiri polnilna mesta, storitev pa bo na voljo za osem evrov bruto za vsako polnjenje (ne glede na čas in hitrost polnjenja). Plačilo bo potekalo prek RFID ali kreditnih kartic, povezanih z mobilno aplikacijo Ioniity.

Podjetje Ionity, ki je pred kratkim praznovalo pomemben mejnik – stoto postavljeno polnilnico, pa je že začelo pripravo nove polnilnice v Sloveniji. Ta bo prav tako stala na Primorskem, natančneje na bencinskem servisu OMV Bonifika v Kopru.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )