e-mobilnost

V Trebnjem nova samooskrbna električna polnilnica

Datum: 3. 7. 2019 Besedilo: Polona Bahun, Foto: arhiv TIC Trebnje

Nova polnilnica že vključena v mrežo električnih polnilnic Gremo na elektriko, ki jo upravlja Elektro Ljubljana.

V Trebnjem nova samooskrbna električna polnilnica

Predsednik uprave Elektra Ljubljana in trebanjski župana Alojzij Kastelic sta v Trebnjem odprla novo samozadostno polnilnico za električna vozila, ki predstavlja korak naprej v razvoju polnilne infrastrukture Gremo na elektriko.

Gre za sistem polnilnic, ki se povezuje s sončno elektrarno in tako deluje samooskrbno. S projektom želijo ugotoviti tudi, koliko elektrike za električna vozila bodo lahko v prihodnosti zagotavljali neposredno iz sončne energije.

Projekt je plod sodelovanja občine Trebnje ter družb Sitel in Elektro Ljubljana. Občina Trebnje je poskrbela za sofinanciranje projekta s strani Eko sklada ter zemljišče. Družba Sitel je poleg osnovne ideje projekta poskrbela za dobavo opreme sončne elektrarne in oglaševalskih panelov. V iskanju dodatnih virov za financiranje polnilne infrastrukture, ki so za cenovno ugodno storitev polnjenja nujni, so polnilnico opremili z oglaševalskimi ekrani. Ugotoviti namreč želijo, ali lahko na ta način storitev polnjenja tudi v prihodnosti ohranijo cenovno dostopno. Elektra Ljubljana pa je prevzela financiranje projekta in poskrbela za priključek ter vključitev polnilnice v sistem Gremo na elektriko.

Samooskrbna polnilnica predstavlja pilotni projekt, v okviru katerega bodo preizkušali nove rešitve delovanja polnilne infrastrukture.

Elektro Ljubljana z dobaviteljem, družbo Sitel, že preučuje nove možnosti, kot je namestitev hranilnika energije, ki bi služil razbremenjevanju omrežja in boljšemu izkoriščanju energije, proizvedene v sončni elektrarni.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)