e-mobilnost

V EU najvišji delež e-vozil v skandinavskih državah

Datum: 12. 7. 2019 Besedilo: Miro Jakomin

Večina držav v EU uporablja ukrepe za spodbujanje električne mobilnosti.

V EU najvišji delež e-vozil v skandinavskih državah

Kot je razvidno iz podatkov o stanju električne mobilnosti v Evropski uniji, ki so navedeni v poročilu z naslovom Podnebno ogledalo 2018, Ukrep v središču - Električna mobilnost, se skupni tržni delež električnih osebnih vozil v evropskih državah v letu 2017 precej razlikuje.

Po deležu je vodilna Norveška, ki ima kar 35-odstotni delež električnih vozil, izstopa pa tudi večina drugih skandinavskih držav (razen Danske); na tem področju vsekakor prevladujejo bogatejše države. Delež baterijskih električnih vozil je med vsemi električnimi vozili približno polovičen. Baterijska EV so bolj popularna v Avstriji in na Nizozemskem, priključni hibridi pa v Belgiji in na Finskem.

Električno mobilnost spodbujajo tudi subvencije

Ukrepi, ki jih v večini držav EU uporabljajo za spodbujanje električne mobilnosti, zajemajo subvencije pri nakupu električnih vozil, ugodnosti pri registraciji, davčne ugodnosti za lastnike (zasebne ali poslovne), zmanjšanje davka na dodano vrednost, druge finančne ugodnosti, lokalne in infrastrukturne spodbude (npr. oprostitev cestnin za vstop v mesta).

Kot poseben primer je v navedenem poročilu omenjena Nemčija, ki je subvencije ob nakupu električnih vozil uvedla nekoliko pozneje kot druge države, vendar so te, verjetno tudi zaradi posledic afere s prekomernim onesnaževanjem dizelskih vozil, spodbudile kupce k hitrejši spremembi prioritet pri izbiri pogona osebnih vozil. Subvencije v Nemčiji se napajajo tako s strani države kot tudi proizvajalcev avtomobilov, in sicer v razmerju 50 % : 50 %.

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 1, skupna ocena: 5)