e-mobilnost

Na hrvaških avtocestah odprli hitre e-polnilnice

Datum: 18. 7. 2019 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost

HEP je pred dnevi v obratovanje pospremil prvih 16 hitrih e-polnilnic na AC omrežju.

Na hrvaških avtocestah odprli hitre e-polnilnice

Kot je na svojem spletnem portalu zapisalo hrvaško elektroenergetsko podjetje HEP, je otvoritev hitrih električnih polnilnic potekala ob nacionalnem Dnevu Nikole Tesle na avtocestnem počivališču Brinje. Nove polnilnice lastnikom električnih avtomobilov omogočajo neovirano vožnjo od meje s Slovenijo in Madžarsko do Jadranskega morja, Republiki Hrvaški pa priključitev na širše omrežje električnih polnilnic, in sicer v okviru Transevropske prometne mreže (krajše TEN-T).

HEP-ova hitra e-polnilnica na počivališču v Brinju (moč 50 kW), ki je bila postavljena v okviru projekta NEXT-E, tako kot druge njihove polnilnice na avtocestah, omogoča polnjenje vseh obstoječih tipov električnih vozil na trgu, kar bo na voljo tudi za prihodnje tipe e-vozil. HEP-ove polnilnice zagotavljajo pogoje za nadaljnji razvoj hrvaškega turizma, večjemu številu lastnikov električnih vozil iz evropskih držav pa udobno in neovirano potovanje do vseh turističnih destinacij na Hrvaškem.   

»Naš končni cilj je, da hrvaškim državljanom ter vsem turistom in našim gostom omogočimo varno medmestno vožnjo z električnimi avtomobili. S tem namenom bomo v okviru mednarodnih projektov postavili skupno 57 polnilnic  na hrvaških avtocestah in na drugih prometnicah. V HEP-ovem omrežju je trenutno, skupaj z električnimi polnilnicami v mestih, nameščenih že več kot 100 e-polnilnic,« je povedal predsednik uprave HEP Frane Barbarić.

Kot že rečeno, gre za odprtje prvih 16 hitrih električnih polnilnic na avtocestah. Od tega se 12 hitrih e-polnilnic, postavljenih v sodelovanju med HEP in INO, nahaja na počivališčih Ljubeščica, Vukova Gorica, Brinje in Severne Lepenice ter na vstopnih in izstopnih točkah avtocest v Goričanu in Sesvetskem Kraljevcu. Preostale štiri e-polnilnice pa se nahajajo v Vrbovskem, Čavlah, Delnicah in Fužinah, v neposredni bližini avtoceste A6. (mj)

 

 

 

 

 

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 0, skupna ocena: )